Hordelopen, speerwerpen en sprinten, oud-topatleten leren jonge sporters de beste techniek

Ondanks de miezerregen hadden de leden van atletiekvereniging Dynamica in Vlissingen de dag van hun leven. Ze kregen namelijk training van oud-topatleten. De jonge sporters leerden de fijne kneepjes van sprinten, hordelopen en speerwerpen met als doel het niveau binnen de vereniging omhoog te krijgen zodat atleten goed voorbereid zijn op wedstrijden.
Technieken van oud-topatleten moeten de atletiekleden van vereniging Dynamica naar een hoger niveau brengen
"Als je wat verder afzet, kun je heel kort achter de horde landen", zegt oud-Olympiër Marcel van der Westen. Nadat hij uitleg heeft gegeven laat hij zien hoe het moet. De groep kijkt er vol bewondering naar." Dit is van zo'n hoog niveau dat je het bijna niet na kunt doen. Nu ik les krijg van hem kijk ik enorm tegen hem op, zo wil ik later ook kunnen hordelopen", zegt David Vroegindeweij.

Extra motivatie

In een rijtje staan de jongeren achter de hordes om er om de beurt overheen te springen. "Dat we vandaag een clinic krijgen van Van der Westen is voor mij een extra zetje. Het is mijn droom om mee te doen aan de Olympische Spelen. De kans is groot dat dit niet mogelijk is, maar dat neemt niet weg dat ik mijn uiterste best wil doen bij wedstrijden," aldus Vroegindeweij.
Oud-olympiërs trainen Zeeuwse jeugd
Het hordelopen werd vanmiddag begeleid door oud-Olympiër Marcel van der Westen © Omroep Zeeland

Deelbewegingen

De jonge atleten lopen bij het onderdeel speerwerpen eerst met de speer in de hand, daarna concentreren ze zich op de draai die ze met de heupen maken aan het einde en ook wordt de greep duidelijk uitgelegd. "De complete worp is heel complex", zegt meervoudig Nederlands kampioen Björn Blommerde. "Dus wat we proberen te doen is dat met deelbewegingen in stukjes te knippen, dat heel veel te herhalen zodat je er bij topsnelheid niet meer over na hoeft te denken."
speerwerpen
Oud-topsporter Björn Blommerde leert de kinderen van atletiekvereniging Dynamica in Vlissingen de fijne kneepjes van het speerwerpen © Omroep Zeeland
Het is de eerste keer dat de vereniging de oud-topatleten uitnodigt om een clinic te geven, maar volgens het bestuur is dat voor herhaling vatbaar. "Op die manier blijven de leden gemotiveerd en krijgen ze een opfriscursus van de experts", zegt trainer Anjolie Engels-Wisse. "We willen deze clinics in de winterperiode aanbieden, in de voorbereidingsperiode in februari, bij de afsluiting van het wedstrijdseizoen en na afloop van de zomer zodat onze atleten leren hoe ze weer kunnen opstarten. We verwachten dat het niveau van onze leden hierdoor zeker verbetert."