Gerard Smallegange vocht twintig jaar voor behoud historische boerderijen

Gerard Smallegange uit Nisse heeft zich de afgelopen twintig jaar met hart en ziel ingezet voor historische boerderijen in Zeeland. Nu neemt hij afscheid van de door hem opgerichte Boerderijenstichting Zeeland. In de Zeeuwse Kamer vertelde Smallegange vandaag over zijn liefde voor de landschapscultuur en belang van historische boerderijen in Zeeland.
Gerard Smallegange
Gerard Smallegange © Omroep Zeeland
Smallegange richtte twintig jaar geleden de Boerderijenstichting Zeeland op om meer aandacht te krijgen voor dit agrarisch cultureel erfgoed en om historische boerderijen zoveel mogelijk te kunnen behouden.
Dat was in de tijd dat Smallegange terugkeerde naar Zeeland vanuit de Randstad en zag dat er steeds meer oude Zeeuwse boerderijen verdwenen. "In rap tempo", weet Smallegange nog. "Ik heb altijd veel aandacht gehad voor de landschapscultuur en daar gebeurde in Zeeland veel te weinig aan. Of niemand die de waarde ervan besefte."

'Boerderijen lagen uit het zicht'

Voordat de stichting er was, waren 150 boerderijen in Zeeland rijksmonument. Die kregen een kleine subsidie, maar de meeste kosten moesten boeren toch zelf opbrengen. "Kerken en molens vallen meer in het zicht, dus die kregen wel aandacht, maar dat gold niet voor de boerderijen."
Beluister hieronder het gesprek met Gerard Smallegange in De Zeeuwse Kamer.
Zeeuwse Kamer over de Boerderijenstichting Zeeland van Gerard Smallegange.