Kunstprijs legt geen windeieren: 'Ik heb nu iedere dag werk dankzij de Vleeshal'

Het kan de opstap zijn naar een mooie carrière als kunstenaar: de kunstprijs van de het Centrum voor Hedendaagse Kunst, de Vleeshal in Middelburg. Eens in de vijf jaar wordt de prijs vergeven. Voor de huidige editie zijn nog acht kanshebbers in de race. Maar je moet als kunstenaar heel wat in je mars hebben om de monumentale Vleeshal mooi te vullen. Kunstenaar Peter Slagboom heeft veel te danken aan de prijs.
'Ik heb nu iedere dag werk dankzij de Vleeshal'
Een eerdere winnaar is kunstenaar Pieter Slagboom. Hij maakt kleurpotloodtekeningen zo groot als een tafel. De Vleeshal gaf hem bij de vorige editie in 2018 de kans om zijn werk voor het eerst te exposeren op extra groot formaat, voor een internationaal publiek. En met succes, want na de expositie in Middelburg heeft hij ook geëxposeerd in een kunsthal in New York en - op dit moment - in een galerie in Antwerpen. Dat succes heeft hij naar eigen zeggen voor een groot deel te danken aan de kunstprijs van de Vleeshal.
Slagboom wilde al langer groot werk maken. Hij tekent met kleurpotlood, niet de meest voor de hand liggende techniek om werken van vijf bij drie meter te maken. De Kunstprijs van de Vleeshal was een uitgelezen kans om zijn onderwerpen letterlijk uit te vergroten. Het resultaat was een reeks van tien gigantische tekeningen op linnen in een zelf ontworpen stalen constructie.

Altijd aan het werk

"Vanaf dat moment pasten alle puzzelstukjes in de ontwikkeling van mijn werk", vertelt Slagboom. "Een paar weken na de opening van de tentoonstelling in de Vleeshal werd ik gebeld door een kunsthal in New York en sindsdien heb ik geen moment rust meer gehad. Ik ben altijd aan het werk." Zijn werk is momenteel in Office Baroque, een Belgische galerie voor hedendaagse kunst, in Antwerpen te zien.

Eerlijke betaling

Directeur Roos Gortzak van de Vleeshal vindt het belangrijk om kunstenaars te stimuleren en te helpen bij de ontwikkeling van hun werk. Ze biedt de winnende kunstenaar daarom een intensieve begeleiding door gastcurator Martha Jager én een goed honorarium om nieuw werk te maken dat past bij de expositieruimte van de Vleeshal.
kunstprijs Vleeshal
Roos Gortzak © omroep zeeland
Negentien kunstenaars hadden zich ingeschreven voor de prijs in 2023. Omdat de subsidie voor de prijs wordt verstrekt door de gemeente Middelburg, moet de winnende kunstenaar in die stad wonen. Inmiddels zijn acht kanshebbers geselecteerd, die worden bezocht door Martha Jager.

Inzendingen

De inzendingen zijn zeer divers, zoals performance, sculptures, installaties, maar ook klein werk. "De Vleeshal is een specifieke ruimte, het werk moet de hal kunnen dragen", zegt Jager. "Ook tussen mij, de kunstenaar en het werk moet een connectie zijn om samen een tentoonstelling te kunnen ontwikkelen."
De winnaar wordt in januari 2023 bekend gemaakt.