Angelina (16) hoopt op rust in Jeugdhuis: 'In mijn hoofd kan het soms chaotisch zijn'

Heldere ogen. Een grote glimlach. Angelina is 16 jaar en wil heel graag even het huis uit. En inderdaad, dat willen misschien álle pubers uit Zeeland wel. Geen ouders, geen gezeur aan je hoofd. Maar Angelina zoekt iets wat andere pubers juist niét zoeken.
Jeugdhuis Othene open
Jeugdhuis Othene is bijna klaar voor bewoning © Omroep Zeeland
Rust. In één woord rust. Dat zoekt ze. Angelina ziet het splinternieuw Jeugdhuis, in de Terneuzense wijk Othene, voor het eerst. Nieuwe keuken, ovens, vloeren en een ronde tafel met vier stoelen. Licht, ruim en warm. "Het is net een gewoon huis. Alleen dan met begeleiding."

'Chaotisch in mijn hoofd'

Het Jeugdhuis van Zeeuwse gronden in Othene-Zuid bestaat uit vier, aan elkaar geschakelde woningen. Er wonen straks maximaal veertien kinderen die net als Angelina thuis vastlopen. Ze krijgen er 24/7 begeleiding. Volgens plan gaat het Jeugdhuis 9 januari open.
Angelina ziet er naar uit om er een plekje te krijgen. "In mijn hoofd kan het soms chaotisch zijn. Dus als ik hier kom wonen, is het fijn als er begeleiding is die me kan helpen alles weer op een rijtje te zetten als dat gebeurt."
Ik had echt wel die stap naar vrijheid nodig.
Maria (20) over wonen in een Jeugdhuis van Zeeuwse Gronden
Zelfstandigheid. Maria hoeft er niet lang over na te denken. Dat is wat het Jeugdhuis haar bracht. Ze is 20 jaar, dus ouder en ook wat verder dan Angelina.

Stap naar vrijheid

Ze woont al een tijdje in een bestaand Jeugdhuis van Zeeuwse Gronden, aan de Paardenmarkt in Terneuzen. "Ik deed alles met mijn moeder. Niet dat dat een slecht ding is. Maar ik had echt wel die stap naar vrijheid nodig. Ik heb nu veel meer toekomstplannen."
Jeugdhuis Othene
Angelina (derde van links) met Maria (tweede van rechts) met medewerkers van Zeeuwse Gronden © Omroep Zeeland
Adempauze. Dat is het woord dat psycholoog Helga van Laak gebruikt voor het Jeugdhuis. Ze heeft het ook niet over jongeren met psychische problemen. Ze spreekt over jongeren met psychische kwetsbaarheid die het thuis even niet meer redden. "Ze vinden het moeilijk om met stress om te gaan, of met veel prikkels. Er kan ook sprake zijn van angst- of stemmingsproblemen."
Het doel is altijd dat het kind naar huis gaat, zodra dat weer gaat.
Helga van Laak, psycholoog Zeeuwse Gronden
In het huis werkt een heel team samen met de jongeren. Wat is er nodig om weer op de rails te komen? Om weer te gaan werken of naar school te gaan? Van Laak: "Het is maatwerk."
En daarbij is het contact met ouders en familie, volgens de psycholoog, erg belangrijk. "Ons doel is altijd: als het lukt, weer naar huis. En ook als ze hier wonen contact houden met thuis. Misschien in de weekenden naar huis. Sommige kinderen blijven hier maanden, andere misschien jaren."
Jeugdhuis Othene open
Angelina ziet uit naar een plekje in het Jeugdhuis © Omroep Zeeland
Het contact met de buren verloopt goed, zegt Van Laak. "De buurman is al langs geweest, heeft ons welkom geheten. Echt heel fijn."

'Soms ruzie, dat is vervelend'

Angelina kijkt boven rond. De vloeren worden in de kamers gelegd. "Ik woon nu nog thuis. Dat is nog steeds wel leuk. Maar af en toe hebben we ook een ruzie. En dat is wel vervelend. En ik denk dat als ik hier woon, ik meer rust vind."