Zeilschip de Vrijbuiter wint duurzaamheidsprijs: 'We willen de boot elektronisch aandrijven'

Zonnepanelen, windmolens en een zoutbatterij moeten zeilschip de Vrijbuiter gaan aandrijven. Momenteel vaart de tjalk door middel van een hulpdieselmotor, maar het idee is om deze om te bouwen tot elektrische aandrijving. Met dit innovatieve idee hebben de eigenaren de Duurzaam Ondernemen Prijs 2022 gewonnen en een cheque ter waarde van 10.000 euro om hun plan te verwezenlijken.
Duurzaam ondernemers prijs
Schipper Wiebe Radstake en zijn vrouw Suzan Damen konden niet bij de prijsuitreiking zijn en dus werd de cheque via een livestream overhandigd door wethouder Ankie Smit © Omroep Zeeland
Schipper Wiebe Radstake en zijn vrouw Suzan Damen konden niet bij de prijsuitreiking zijn. Daarom werd er via een livestream contact met ze opgenomen. De winnaars hadden de envelop met de cheque al ontvangen, maar mochten die vanavond pas openmaken. "Wauw", is de eerste reactie van Damen. "Te gek, bedankt. Dit is een stap dichterbij. We gaan een educatieprogramma verbinden aan de windmolens zodat we jongeren kunnen laten zien hoeveel energie we opwekken", zegt Radstake. Hij eindigt zijn speech met: "Dat Zierikzee nog lang onze thuishaven mag blijven."

Innovatief karakter

In totaal waren er zes inzendingen. Volgens de jury stak de inzending van de Vrijbuiter er bovenuit vanwege het innovatieve karakter. "Elektromotoren op zich zijn niet nieuw, maar de toepassing hiervan op een schip binnen de Bruine Vloot wel. De Vrijbuiter heeft binnen deze passagiersvaart een echte voorbeeldfunctie. Ze laten zien dat elektrificeren ook op schepen tot de mogelijkheden behoort", zegt Janneke Donkers van Natuur en Milieu Educatie.
duurzaam prijs ondernemer
De twee plaats gaat naar de coöperatie Herenboeren Enghebaert. Zij krijgen een cheque van 1500 euro uitgereikt door wethouder Ankie Smit © Omroep Zeeland
De tweede plek gaat naar de coöperatie Herenboeren Enghebaert. Een groep mensen investeert hierbij in een eigen boerderij, zij pachten grond en nemen een boer in dienst die vervolgens het eten produceert voor de leden. Hierdoor weten de investeerders exact waar het eten op hun bord vandaan komt. "De inzending draagt bij aan CO2-verlaging omdat alles dichtbij huis wordt gehouden. Er hoeft niets ingevlogen te worden waardoor de keten van de voedselindustrie kleiner is. Daarnaast komen thema's als biodiversiteit, klimaatadaptie en circulaire economie terug in dit plan", vertelt Donkers.

Ansichtkaart met bloemzaad

De laatste organisaties die in de prijzen vallen is Stichting Zonnestraal, de Rotary Club Zierikzee en de Imkersvereniging Schouwen-Duiveland. Zij delen de derde plek met hun inzending 'ansichtkaart met bloemzaad.' "We proberen op deze manier aandacht te krijgen voor de biodiversiteit. We willen dat toeristen een stukje Schouwen-Duiveland mee naar huis kunnen nemen om te planten. Zo verspreiden we bloemetjes uit Schouwen-Duiveland door heel Nederland, dat is ons doel", vertelt Marieke Braber-Schot van de Rotary Club Zierikzee.
Duurzaam ondernemers prijs
Marieke Braber-Schot van de Rotary Club Zierikzee werd aangenaam verrast door wethouder Ankie Smit die haar een cheque van 1500 euro gaf © Omroep Zeeland
De Duurzaam Ondernemen prijs is ontstaan om ondernemers te stimuleren dat extra stapje te zetten richting duurzaamheid. Individuele ondernemers kunnen zich opgeven, maar bij voorkeur ziet de gemeente een samenwerking. Op die manier kunnen bedrijven de kennis delen op het gebied van duurzaamheid, energietransitie, circulaire economie, duurzame mobiliteit, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Volgens de jury zijn dit onderwerpen die eigenlijk te groot zijn om als bedrijf alleen op te pakken.

CO2 neutraal

Vorig jaar is deze prijs in het leven geroepen door de gemeente Schouwen-Duiveland. Natuur en Milieu Educatie Schouwen-Duiveland en de energiecoöperatie Energie Werkt Schouwen-Duiveland organiseren de prijs namens de gemeente, maar ze weten niet of ze hier jaarlijks mee doorgaan. "We willen met deze prijsuitreiking bedrijven stimuleren om mee te denken over CO2 verlaging. Vorig jaar waren er dubbel zoveel inschrijvingen als nu, dus misschien dat we het anders moeten aanpakken. Vandaar dat we met de ondernemers in gesprek gaan om te horen waar zij behoefte aan hebben en daar zal de gemeente zich dan op inzetten met als doel CO2 neutraal te worden", aldus Donkers.