In Wolphaartsdijk woont de gemiddelde Zeeuwse kiezer

Wil je snel weten wat Zeeuwen belangrijk vinden? Ga het vragen aan de inwoners van Wolphaartsdijk. Want dat dorp blijkt bij de meest recente verkiezingen de beste afspiegeling te zijn van de Zeeuwse stemverhoudingen.
De haven van Wolphaartsdijk
De haven van Wolphaartsdijk © Peter en Miranda Schrier, Goes
De kiezers in Wolphaartsdijk bleken in maart 2022 bijna hetzelfde te hebben gestemd als de gemiddelde Zeeuwse kiezer. Met andere woorden: je kunt de dorpsbevolking beschouwen als Zeeland in het klein.

Rechte lijn = grote gelijkenis

Hoe weten we dat Wolphaartsdijk inderdaad Klein-Zeeland is? We hebben alle uitslagen van de Zeeuwse stembureaus naast elkaar gelegd. Dan blijkt dat de uitslagen van heel Zeeland en die van Wolphaartsdijk sterk op elkaar lijken. Samen in één grafiek volgen de politieke partijen bijna een rechte lijn.
Zoals ook in de rest van Zeeland kwamen de lokale partijen in stembureau De Griffioen als beste uit de bus, op enige afstand gevolgd door de SGP en ChristenUnie die voor deze berekeningen samen zijn genomen. Toch is de gelijkenis niet 100 procent. Want je ziet dat de VVD in Wolphaartsdijk een iets sterkere positie heeft dan in de rest van Zeeland en daarom van de rechte lijn afwijkt.

Het echte midden van Zeeland

Het echte midden van onze provincie, waarop je de kaart van Zeeland mooi kunt balanceren, ligt ergens in de buurt van Nisse. Is dat politiek gesproken ook het midden? Nee. De Zeeuwse gelijkenis van de stemmers in stembureau 't Durpsuus is minder sterk dan die in Wolphaartsdijk.
In Nisse scoorde het CDA hoger dan het CDA in de rest van Zeeland.

Provinciehuis voor de helft afspiegeling

Ook in het provinciehuis van Zeeland, in het centrum van Middelburg, was er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 een stembureau. De voorkeur van de stemmers daar wijkt sterk af van de rest van de provincie. Deze komt maar voor vijftig procent overeen met de Zeeuwse scores.
Het blijkt dat de optelsom van PvdA en GroenLinks een buitengewoon sterk bastion heeft in de bevolking die direct onder de Lange Jan woont. Ook D66 scoort hier beter dan gemiddeld, terwijl het CDA in het centrum van Middelburg betrekkelijk weinig kiezers heeft.

Minste gelijkenis

Helemaal onderaan de Zeeuwse ranglijst komt het stembureau in het Meulengat in Sluiskil. De gelijkenis met de rest van Zeeland is iets meer dan 27 procent. Dat komt omdat de combinatie van SGP/CU in dit industriedorp onder de rook van kunstmestfabrikant Yara nauwelijks meedoet, maar het CDA juist de sterkste is van allemaal.
Tel daarbij op dat de PVV en 50PLUS hier wél over riante achterbannen beschikken en je ziet waarom Sluiskil een buitenbeentje is.

Rekenmethode

Alle uitslagen per stembureau zijn ontleend aan de website verkiezingsuitslagen.nl. Waar van toepassing zijn er combinaties gemaakt van PvdA en GroenLinks of van SGP en ChristenUnie.
Telkens is de correlatie (=samenhang) berekend tussen het stembureau en Zeeland als geheel. Ook zijn alle stemmen per partij omgerekend naar promillages van het totaal aantal geldige stemmen. Dat maakt onderlinge vergelijkingen makkelijker.