Zeeland krijgt drie asielzoekerscentra, tot die tijd noodopvanglocatie voor maximaal 250 asielzoekers op Schouwen-Duiveland

Er komen op termijn asielzoekerscentra in Goes, Middelburg en Terneuzen. Dat hebben de Zeeuwse gemeenten met elkaar afgesproken. Momenteel is er in Zeeland alleen een azc in Middelburg. Ook is afgesproken dat er tot die tijd zo snel mogelijk een noodopvanglocatie op Schouwen-Duiveland komt waar 150 tot 250 asielzoekers terechtkunnen. Het is nog niet bekend waar deze zal komen. De Zeeuwse gemeenten hebben de afspraken gemaakt vooruitlopend op de landelijke spreidingswet.
Noodopvang van asielzoekers in de Zeelandhallen in Goes
Noodopvang van asielzoekers in de Zeelandhallen in Goes © ANP
Daarnaast wordt er ook gekeken naar de huisvesting van statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning) en naar de huisvesting en opvang van minderjarige asielzoekers. Het is de bedoeling dat gemeenten meer statushouders gaan huisvesten dan vereist, andere gemeenten zetten juist in op de huisvesting van alleenstaande minderjarige statushouders.
Zeeland wordt gevraagd om per 1 januari 2023 814 asielzoekers op te vangen. Momenteel worden er 340 asielzoekers opgevangen in het azc in Middelburg. In Vlissingen, Middelburg en Goes zijn noodopvangplaatsen waar 540 asielzoekers verblijven. Daar bovenop zijn nog eens crisisopvanglocaties in Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en in de gemeenten rond de Oosterschelde. Goed voor 255 plekken.
Het huidige azc in Middelburg sluit op 1 juli 2025 en dus moeten er nieuwe locaties gevonden worden voor langdurige opvang. Daarnaast is de verwachting dat er ook volgend jaar meer asielzoekers naar Nederland komen dan gebruikelijk. "Er moet dan ook rekening mee worden gehouden dat de opgave voor de opvang
van vluchtelingen verder zal worden verhoogd", aldus de gemeenten.
Om de opvang mogelijk te kunnen maken, vragen de Zeeuwse gemeenten ook iets terug van het Rijk. Het gaat dan vooral om financiële middelen. Daarover moet nog onderhandeld worden.