'Drie Zeeuwse azc's moeten uiterlijk in 2026 klaar zijn'

Uiterlijk in 2026 moeten de drie asielzoekerscentra in Goes, Middelburg en Terneuzen klaar zijn. Dat vertelde burgemeester van Goes Margo Mulder in het radioprogramma Zeeland komt Thuis. Ook wordt een noodopvanglocatie voor maximaal 250 asielzoekers gerealiseerd op Schouwen-Duiveland.
Margo Mulder, de nieuwe burgemeester van Goes, in haar oude woonplaats Heusden (NB).
Margo Mulder, de nieuwe burgemeester van Goes, in haar oude woonplaats Heusden (NB). © Omroep Zeeland
Momenteel is er in Zeeland alleen een azc in Middelburg, maar dat sluit in 2025. "We zijn al een poosje bezig om de opgave om vluchtelingen op te vangen, met elkaar in te vullen", vertelt Mulder. "Dit loopt al vanaf 2021. Toen zijn er al afspraken gemaakt met het Rijk dat er dingen moesten gebeuren in de vluchtelingenopvang." De gesprekken hebben nu geleid tot een plan: er komen in totaal drie azc's in Zeeland. Die worden uiterlijk in 2025 of 2026 gerealiseerd in Goes, Middelburg en Terneuzen.
Het is volgens Mulder hoofdzaak dat Nederland uit de crisisstand komt en ophoudt met de noodopvang van vluchtelingen. "We moeten een keer naar een betere situatie voor vluchtelingen zelf en stoppen met het hapsnap opvangen van deze mensen."

In tussentijd noodopvang op Schouwen-Duiveland

Daar moeten de nieuwe asielzoekerscentra dus aan bijdragen, zegt Mulder. In de tussentijd wordt nog een noodopvanglocatie voor ruim 250 asielzoekers gerealiseerd op Schouwen-Duivenland. "We gaan eerst de crisisnoodopvang afbouwen. Dat zal in april 2023 zijn. De noodopvanglocaties zijn nodig om de tijd te overbruggen tot de permanente opvanglocaties voor asielzoekers."
De Zeeuwse opvanglocaties zullen dus veel kleiner zijn dan vroeger werd voorgeschreven.
Margo Mulder - burgemeester van Goes
Waar deze permanente opvanglocaties precies komen, is nog niet bekend. "De gemeenten moeten nog een locatie zoeken", zegt de burgemeester. Maar inwoners hoeven niet bang te zijn dat er een enorm centrum in hun woonplaats komt. "Vroeger ging het vaak om grote locaties van 600 vluchtelingen. Nu mogen we azc's realiseren van 150 tot 300 vluchtelingen", zegt Mulder. Dat aantal past volgens de burgemeester beter bij de maat en schaal van de gemeenten. "De Zeeuwse opvanglocaties zullen dus veel kleiner zijn dan vroeger werd voorgeschreven."

Reacties van inwoners

De burgmeester is dan ook niet bang voor negatieve reacties van inwoners, ook niet bij de toekomstige noodopvanglocatie op Schouwen-Duiveland. "Het gaat bij deze locaties best goed. De omwonenden zijn kritisch, die vinden het spannend. Maar als de opvang er eenmaal is, gaat het best goed. Je moet natuurlijk wel streng zijn voor mensen die zich niet aan de regels houden."

Andere gemeenten

Andere gemeenten dan Schouwen, Terneuzen, Middelburg en Goes dragen ook hun steentje bij. "Iedereen gaat wat doen. De ene gemeente zal de inburgering gaan coördineren en de andere gemeente gaat minderjarige statushouders opvangen." Volgens Mulder loopt Zeeland op deze manier voorop in het opvangen van asielzoekers.
Burgemeester Margot Mulder over de azc's in Zeeland