CDA hoopt op acht zetels, ondanks slechte landelijke peilingen en opkomst BBB

CDA Zeeland denkt acht zetels te kunnen behalen bij de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar maart. Dat zei lijsttrekker Jo-Annes de Bat tijdens de start van de verkiezingscampagne in Wilhelminadorp. Het CDA heeft nu zeven zetels in Zeeland.
CDA is in Zeeland de grootste partij. Maar blijft dat zo?
De CDA-kandidaten trotseerden wind en kou voor een fotoshoot vlakbij het Goese Sas. Jas uit en ondanks de temperatuur toch lachen. Maar het weer was misschien nog de minste zorg voor de christendemocraten. Landelijk gaat het niet goed met het CDA. In de laatste peiling van onderzoeksbureau Ipsos zakt het aantal Tweede Kamerzetels van 15 naar 8.

Zeeland anders dan landelijk

Toch is dat volgens de Zeeuwse lijsttrekker Jo-Annes de Bat geen reden tot ongerustheid: "Bij de vorige verkiezingen in 2019, vier jaar geleden, was er hetzelfde beeld. Landelijk hadden we best moeite met ons verhaal. Toen hebben we in Zeeland gewonnen. Eigenlijk is het nu hetzelfde."
CDA-lijsttrekker Jo-Annes de Bat tijdens fotoshoot voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023
CDA-lijsttrekker Jo-Annes de Bat tijdens fotoshoot voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 © Omroep Zeeland
De BoerBurgerBeweging doet voor het eerst mee aan de verkiezingen in Zeeland. Gaat dat het CDA stemmen kosten, omdat BBB wellicht veel ontevreden Zeeuwse boeren aantrekt die vier jaar geleden nog pro-CDA waren?
De nieuwe CDA-kandidaat Cas Vesseur uit Oostburg is in zekere zin het antwoord op dat risico. Vesseur is 26 jaar jong en hij omschrijft zichzelf op z'n LinkedIn-pagina als 'ambachtelijke koeienboer'. Als nieuweling staat hij op plaats 3 hoog op de CDA-kandidatenlijst.

Niet alleen boeren

"Het CDA luistert naar de agrariër. Ze weten wat er speelt en ze willen daarop verder borduren richting politiek, zowel lokaal, landelijk en zelfs richting de Brusselse politiek", zegt Vesseur.
Volgens De Bat richt het CDA zich heus niet alleen op het platteland, maar ook zeker op de Zeeuwse stedeling.
CDA lijsttrekker Jo-Annes de Bat (links) samen met andere Zeeuwse CDA-kandidaten
CDA lijsttrekker Jo-Annes de Bat (links) samen met andere Zeeuwse CDA-kandidaten © Omroep Zeeland
En dan is er nog dat smetje op het blazoen van lijsttrekker Jo-Annes de Bat: de kwestie Zanddijk. Bij de vorige verkiezingen werd de winst van het CDA vooral aan hem toegeschreven. Er werd zelfs gesproken over het Jo-Annes de Bat-effect.
Maar als CDA-provinciebestuurder werd De Bat in de afgelopen Statenperiode beschuldigd van belangenverstrengeling. Bij de keuze voor de aanleg van een weg bij Yerseke zou De Bat familieleden hebben bevoordeeld. De zaak zorgde voor de nodige politieke commotie, maar de bezwarencommissie van de provincie oordeelde de klacht ongegrond.

'Geen vuur, geen rook'

Het is echter de vraag of de kwestie het CDA electoraal schade kan berokkenen, omdat de kiezer misschien toch denkt: waar rook is, is vuur.
De Bat zelf is er desgevraagd heel duidelijk over: "Er zijn in zo'n periode altijd momenten dat je even wat minder plezier hebt in je werk en waar je soms ook wakker ligt. Dat heb ik gehad. Maar er was geen vuur en er was geen rook. Er was even wat onrust en ik denk ook dat het goed is dat we dat achter ons laten en ons weer helemaal focussen op wat we wel kunnen doen de komende jaren."

Optimistisch

Over de verkiezingsuitslag in maart in De Bat uiteraard optimistisch: "Als we net als vier jaar geleden ons eigen verhaal kunnen vertellen en met al onze kandidaten de Zeeuwen weten te bereiken, dan denk ik dat de mensen die vorige keer op het CDA hebben gestemd dat weer doen en ik denk dat het er nog wat meer kunnen worden. Dus ik heb met ons team afgesproken dat wij voor acht zetels gaan.
Lijsttrekker De Bat over kansen CDA bij komende Statenverkiezingen