Gezellig bloemschikken, maar ook afscheid nemen van een dierbare: dorpshuis wordt ook mortuarium

Bij een dorpshuis denk je al snel aan klaverjassen, knutselmiddagen en een gezellig kopje koffie. Maar het dorpshuis van Kerkwerve heeft er een nieuwe functie bij: een mortuarium. Vanaf 1 december wordt dat in gebruik genomen. Familieleden kunnen dan dichter bij huis afscheid nemen van hun dierbare, een wens van veel inwoners van het dorp.
Dorpshuis wordt ook mortuarium: 'Het overlijden en het opbaren horen bij het leven'
Uit overleg met begrafenisondernemers bleek dat bij veel inwoners van het dorp de behoefte bestaat om overleden familieleden in de buurt te kunnen opbaren. Volgens initiatiefnemer Jan van den Broeke is een dorpshuis een logische plek. "Een dorpshuis heeft een brede functie. Hier worden rouw, trouw en plezier gemaakt en er worden ook nuttige activiteiten gedaan. Het overlijden en het opbaren horen bij het leven en daarom is dit dorpshuis ook erg belangrijk voor functies die in het dorp voor kunnen komen."

Op elk gewenst moment

De bedoeling van het mortuarium is dat de familie regelmatig op bezoek kan komen als het lichaam is opgebaard in de kamer. Familieleden kunnen dan langs de zijdeur van het dorpshuis binnenkomen. "Ze krijgen dan een sleutel van de begrafenisondernemer die deze ruimte huurt. Vervolgens kunnen de mensen op elk gewenst moment het lichaam bezoeken."
Om de nabestaanden wat meer rust te geven, zijn de ramen door lamellen verduisterd. "Dit is echt een privéstekkie waar je naar binnen kunt komen. De verbindingsdeur naar de rest van het dorpshuis waar andere activiteiten plaatsvinden, blijft afgesloten."

Geschikt maken

In aanloop naar het realiseren van het mortuarium heeft Van den Broeke meerdere gesprekken gehad met mensen uit de uitvaartbranche. Die gaven hem tips hoe hij de kamer goed kan inrichten. De kamer is nu zo goed als af, maar er moeten nog een paar kleine dingen gebeuren. Zo moet de kamer nog iets meer warmte uitstralen, vindt Van den Broeke. "Op dit moment zie je nog te veel verlichting. Dat moet straks aangepast worden met wandlampjes of hanglampen. En er komt ook nog een mogelijkheid om thee en koffie in te schenken. Mensen kunnen hier doen wat ze graag voor hun overledene willen betekenen."