Tapijtkunstenaar Bianca heeft miljoenenpubliek dankzij TikTok

Bianca Runge uit Koudekerke zet het mes in tapijten om die een tweede leven te geven. Ze tovert op die manier vloerkleden om tot kunstwerken. Tot voor kort was dat bekend bij een beperkt aantal mensen, maar sinds ze filmpjes op TikTok plaatst, is dat helemaal anders.
Mensen over de hele wereld zien hoe Bianca het mes in een tapijt zet
Mensen over de hele wereld zien hoe Bianca het mes in een tapijt zet © Bianca Runge
Eén filmpje springt eruit als het gaat om het aantal weergaven. Te zien is hoe Runge een patroon uit een tapijt snijdt. Het verbaast Runge nog steeds dat de video 1,7 miljoen keer bekeken is. "Het is wel leuk als je video een paar duizend keer geliket wordt op een nieuw medium, maar dat het in de miljoenen zou lopen had ik nooit verwacht."

Vragen in allerlei talen

Maar wat bezielt je om een mooi tapijt in stukken te snijden? Dat is wat mensen uit allerlei landen zich afvragen, is te zien in de reacties onder de video. In allerlei talen zoals Arabisch, Italiaans, Russisch en Turks. Runge legt dan uit: "Ik snijd het hart uit het tapijt. Er zijn prachtige prints aan de binnenkant, maar die vallen vaak in het niet, omdat de rand dominant is. Die snij ik weg en dan volg ik de patronen die in het tapijt zijn geweven. Als je die eruit licht krijg je een hele nieuwe kijk op het tapijt."
Erg mooi dus, maar waarom doet Runge het? "Ik ben bezig met een bomenproject, dat heet Felled Forest oftewel omgehakte bomen. Daarin fungeren de tapijten als mos of als bodem." Met het project wil de kunstenaar aandacht vragen voor bomen die plaats moeten maken "door onze onbedwingbare drang naar economische groei".
Runge benadrukt dat ze alleen het mes in oude vloerkleden zet. "Het zijn oude tapijten uit de kringloopwinkel of tweedehands van Marktplaats. Die verdienen een tweede leven. Dat vinden die mensen ook."
Al zal niet iedere verkoper gedacht hebben dat de kunstenaar erin zou snijden. "Je geeft materialen een tweede leven. Je kunt materialen een tweede leven geven in de schuur of op zolder en daar overheen lopen met je modderlaarzen, maar je kunt ze ook gebruiken om er een mooi kunstwerk van te maken."
Op de hoogte blijven van Zeeuws nieuws op TikTok? Volg Omroep Zeeland.