Lees terug: Terneuzenaren (38 en 39) voor de rechter na healingsessie met dodelijke afloop

Twee Terneuzenaren van 38 en 39 jaar oud stonden vanmiddag voor de rechtbank in Middelburg voor de betrokkenheid bij de dood van een 34-jarige man uit Oudewater. De man kwam om bij een healingsessie in IJzendijke in september 2019.
Verslaggever Mark van Leijden is bij de inhoudelijke behandeling aanwezig en twittert vanuit de rechtbank:
Beide verdachten waren vandaag bij de zaak aanwezig. Evenals de vader, moeder, zus en broer van het slachtoffer.
Tijdens de healingsessie op 25 september 2019 bij Iboga Farm in IJzendijke draaide een 34-jarige man uit Oudewater door. De man volgde een programma waarbij geestverruimende middelen werden aangeboden, waaronder het omstreden Ayahuasca, een hallucinogene drank.

Slachtoffer draaide door

De man raakte in alle staten en op het buitenterrein werd hij gekalmeerd. Daarna ging hij weer naar binnen waar hij toch opnieuw doordraaide. Daarop werd hij stevig vastgehouden door de verdachten om hem onder controle te krijgen. Het Openbaar Ministerie (OM) ging er in eerste instantie van uit dat daarbij een nekklem werd toegepast. Inmiddels is dat verwijt geschrapt, ook omdat een belangrijke getuige uit Engeland onvindbaar is.
De twee verdachten brachten het slachtoffer naar het ziekenhuis in Oostburg, waarna het slachtoffer over werd gebracht naar Gent. De artsen daar konden niets meer voor de man doen.

Hartfalen

Uit sectie op het lichaam is gebleken dat het slachtoffer is overleden aan hartfalen. Het slachtoffer had tijdens de sessie een verhoogde hartslag. De omstandigheden leidden ertoe dat die hartslag alleen maar hoger werd, met fatale gevolgen.
Iboga Farm
Iboga Farm in IJzendijke waar tijdens een healingsessie een man kwam te overlijden © Omroep Zeeland
Bij sessies in de Iboga Farm moesten deelnemers 24 uur clean zijn om deel te nemen aan het programma. Het slachtoffer bleek voorafgaand aan de sessie cocaïne en een slaapmiddel, temazepam, te hebben gebruikt en werd daarom ook weggestuurd. Een dag later keerde hij terug en zei dat hij in de tussentijd niet had gebruikt. De combinatie van drugs en de middelen die tijdens de sessie in de Iboga Farm werden gebruikt, is gevaarlijk.

Veiligheid deelnemers

De verdachten zeggen regelmatig een arts te hebben geraadpleegd wanneer er twijfels waren over een aanmelding. Die arts verklaarde bij de politie dat na drugsgebruik je een week moet wachten voor je aan een healingsessie begint. Na gebruik van slaapmiddelen is dit 22 uur. Ook hadden de verdachten aanmeldingsformulieren met vragenlijsten over onder andere het gebruik van verdovende middelen. De verdachten hadden met andere healingcentra contact over de veiligheid van deelnemers. Zelf hebben zij geen medische bevoegdheden.

Dood door schuld

In de aanklacht gaat het OM uit van dood door schuld. De twee eigenaren van de farm zouden volgens het Openbaar Ministerie aan het slachtoffer (onder meer) het hallucinerende middel Ayahuasca hebben gegeven, waarvan bekend is dat het schadelijk is voor de gezondheid.
De beide mannen zouden het 34-jarige slachtoffer onvoldoende hebben geholpen nadat de man in een hulpeloze toestand was gebracht, waarna hij is overleden. Het OM legt de verdachten ook het bezit van harddrugs, waar Ayahuasca onder valt, ten laste.