Judith probeert ervoor te zorgen dat ouderen niet vallen

Gemiddeld worden mensen steeds wat ouder. En naarmate we ouder worden, neemt de kans op vallen toe. En dat is een serieus probleem, zegt Judith Menheere van Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO). Daarom geeft ze ouderen valtrainingen.
In Goes worden trainingen gegeven om te voorkomen dat ouderen vallen
In Goes worden trainingen gegeven om te voorkomen dat ouderen vallen © Canva
Die valtrainingen moeten ervoor zorgen dat ouderen zolang mogelijk en op een gezonde manier thuis kunnen wonen. "Vallen voorkomen is een hele belangrijke manier om te voorkomen dat mensen opgenomen worden, een beperking krijgen of ziek worden."

Elke vijf minuten valt iemand

Dat de trainingen nodig zijn, bewijzen landelijke cijfers, legt Menheere in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer uit. "Er wordt veel gevallen. Uit cijfers van veiligheid.nl blijkt dat elke vijf minuten iemand van 65 jaar of ouder in het ziekenhuis beland door een val. "Het kan dat mensen worden aangereden of van een fiets vallen. Maar het gebeurt ook in en om het huis."
Ook tijdens de cursussen merkt Menheere dat valtrainingen niet overbodig zijn. "Als je een rondje doet onder de cursisten, dan hebben dertien van de veertien mensen ervaring met een val. Het kan uiteenlopen van vallen over stofzuigerslagen of struikelen over iets dat op de trap is blijven liggen."

Mensen worden angstig

De klachten door een val zijn niet alleen lichamelijk. "Mensen zijn soms angstiger en gaan misschien minder snel de deur uit. Of iemand vraagt zich af: hoe kom ik ergens binnen, is het druk, kan ik me concentreren?"
Redenen genoeg dus om een val te voorkomen. En dat wordt niet alleen gedaan door mensen erop te wijzen dat ze geen rommel op de trap moeten laten liggen. "Let ook op je eigen gezondheid", is het advies van Menheere. "Is mijn bril nog goed? Gebruik ik medicijnen?" Sommige medicijnen kunnen duizeligheid veroorzaken, dus is het volgens Menheere goed om daar op voorbereid te zijn.
Menheere geeft de trainingen twee keer per jaar aan een groep van veertien mensen. Dat er vraag naar is blijkt wel: "De groep zit altijd vol."
Zeeuwse Kamer over valtraining in Goes