Hoeveel geld houden gemeenten over aan de opvang van Oekraïners? Ze weten het wel maar willen het niet zeggen

Zeeuwse gemeenten willen niet zeggen hoeveel geld zij overhouden aan het geld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Zeeland. Ook blijkt informatie die vanuit de dertien Zeeuwse gemeenten wordt gegeven niet overeen te komen met die van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Sfeerrepo vluchtelingen oekraine
Oekraïense vluchtelingen in Zeeland © Omroep Zeeland
Gemeenten hebben recht op een bedrag van 83 euro per opgevangen Oekraïner per dag. Omroep Zeeland wilde weten wat er gebeurt met dat geld en om welk totaalbedrag het tot nu toe gaat per gemeente. De gemeenten kunnen nu een voorschot aanvragen en hoeven formeel die bedragen pas volgend jaar te verantwoorden. Volgens tipgevers zou veel van dat geld overblijven.

Geen antwoorden

Daarom besloten we in september een rondgang te houden langs de Zeeuwse gemeenten, maar de gemeenten verwijzen allemaal naar een gezamenlijke woordvoerder Die zegt dat het niet mogelijk is om te vertellen hoeveel het voorschot per gemeente bedraagt omdat onder andere: "Het een dynamisch proces is dat volop in beweging is. Wij vinden het te vroeg om daarover uitspraken te doen"
Dat er gemeenten geld overhouden aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen blijkt begin oktober uit een publicatie van het Brabants Dagblad over de gemeente Oss. Deze gemeente zegt zes miljoen euro over te houden aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Brabants Dagblad Opvang Oekraïense vluchtelingen geld gemeenten rondgang
De gemeente Oss maakte bekend dat het 6 miljoen overhoudt © Omroep Zeeland
Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben elf van de dertien Zeeuwse gemeenten een voorschot aangevraagd. Maar volgens de Veiligheidsregio Zeeland zijn er op dit moment slechts vier gemeenten die zo'n voorschot hebben aangevraagd. Om hoeveel geld het per gemeente gaat kan het ministerie niet zeggen en verwijst door naar de gemeenten zelf.

Fout van ministerie?

Volgens voorzitter Erik van Merrienboer, burgemeester van Terneuzen en woordvoerder namens de Zeeuwse gemeenten, komt de informatie niet overeen omdat het ministerie een fout zou hebben gemaakt. "Ik vermoed dat het Rijk zowel de opvang van Oekraïners als de crisis noodopvang voor andere vluchtelingen door elkaar haalde."
Opvang Oekraïners Oekraïne
Oekraïners in Zeeland © Omroep Zeeland
Van Merrienboer vindt het logisch dat gemeenten geen bedragen willen noemen. "Wij hebben nogal wat initiatiefnemers gehad die denken: als gemeenten zo veel geld krijgen dan kan ik zo veel geld vragen. Dat kan op sommige plekken een rol spelen en ik kan bevestigen dat dit voor mij een rol heeft gespeeld omdat ik zuinig met die publieke middelen wil omgaan. En er zit een maatschappelijk component aan. Ik wil niet dat er aan opvang van vluchtelingen een meer dan redelijk rendement verdiend wordt."
Die transparantie daar heb je gelijk in, die moet er komen en komt op een later moment.
Voorzitter Erik van Merrienboer van de Veiligheidsregio Zeeland
Buiten Zeeland zijn er gemeenten die wel willen zeggen hoeveel geld er omgaat in de opvang van vluchtelingen, zoals de gemeente Oss. Daar is Erik van Merrienboer verbaasd over: "Dat vind ik heel bijzonder. Wat is de relevantie van die informatie op dit moment? We zijn nog lang niet klaar met de opvang dus ook niet met uitgeven. Het is dus volstrekt voorbarig."

Transparantie komt later

Op de vraag of het niet gewoon transparant is om duidelijkheid te geven over de stand van zaken zegt Van Merrienboer: "Die transparantie daar heb je gelijk in, die moet er komen en komt op een later moment. We zijn er volop mee bezig maar er zijn nog te veel onzekerheden om nu te zeggen: het kost zoveel."

Gemeenten willen niets zeggen

Toch is het volgens hem niet zo dat gemeenten niet weten wat er op dit moment binnenkomt of eruit gaat. "Dat weten ze heel goed", aldus Van Merrienboer. Zeeuwse gemeenten kiezen er gezamenlijk dus voor om geen openheid te geven over wat er tot nu toe is binnengekomen en wat er is uitgegeven. Volgens Van Merrienboer zullen daarvoor de jaarrekeningen moeten worden afgewacht, waarmee eerst het college en de gemeenteraad worden geïnformeerd. Voor Terneuzen verwacht hij als burgemeester daar pas na januari 2023 duidelijkheid over te kunnen geven.