PvdA en GroenLinks: 'Verkoop Sloecentrale misschien niet zo'n goed idee'

Het verkopen van de Sloecentrale, de elektriciteitscentrale op gas in de Sloehaven, is geen goed idee en er zou even pas op de plaats gemaakt moeten worden. Dat vinden de fracties van PvdA en GroenLinks in Provinciale Staten. Op 16 december zou de koop bekrachtigd moeten worden, maar in de Staten heerst er twijfel.
Sloecentrale
De Sloecentrale © Omroep Zeeland
De helft van de Sloecentrale is van het Franse energiebedrijf EDF, de andere helft van de PZEM. Aandeelhouders van de PZEM zijn de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. Die overheden wilden voor de energiecrisis af van risicovolle ondernemingen, zoals de gascentrale en andere onderdelen van de PZEM. Tsjechisch energiebedrijf EPH, wil de centrale kopen voor 200 miljoen, maar vanuit Provinciale Staten klinken twijfels, bij monde van Statenlid Inez Flameling van de PvdA: "We merken nu dat door de privatisering van energiebedrijven we de controle kwijt zijn over de levering en prijzen van energie. Waarom zouden we dan nu de gascentrale uit handen geven?"

Angst voor tegenwerking energietransitie

Ook zijn er bedenkingen bij het massaal opkopen van fossiele energiebronnen door energiereus EPH. "Wij denken dat EPH dit doet met de gok dat de transitie naar duurzame energie veel langer gaat duren", zegt Flameling. "Dat druist compleet in tegen het idee dat we die transitie zo snel mogelijk willen." Ook de Partij voor Zeeland wees Gedeputeerde Staten hier eerder al op.
Inez Flameling
PvdA Statenlid Inez Flameling © Omroep Zeeland
En er is nog meer zegt Flameling: "We willen in Zeeland groots inzetten op waterstof. Deze centrale zou omgebouwd kunnen worden, of op een andere manier een rol kunnen spelen. Het is dan niet verstandig om die in vreemde handen te laten vallen."

Geld voor de verkoop kan niet allemaal worden uitgegeven

Ze erkent dat de verkoop geld in het laatje brengt van de gemeenten en de provincie, maar waarschuwt daarbij voor te veel optimisme: "We kunnen een groot gedeelte van dat geld niet gebruiken omdat het in een garantiefonds wordt gestort. Dat geld staat vast en kan niet gebruikt worden." Daarnaast vindt de PvdA dat de afspraken voor het personeel langer vastgelegd moeten worden dan nu is gedaan, namelijk tot en met 2024.

Verkoopdatum nadert

Op 16 december zou besloten moeten worden tot de verkoop, maar volgens Flameling zijn er naast de PvdA, GroenLinks en de Partij voor Zeeland in de Staten, ook in de gemeenteraden nog veel twijfels en zal ze, zoals de zaken er nu voor staan, pleiten voor een pas op de plaats.