Opvang 250 asielzoekers Schouwen-Duiveland komt bij Zierikzee

De noodopvang voor 250 asielzoekers op Schouwen-Duiveland kan eventueel tot 2028 openblijven en komt ergens aan de rand van Zierikzee te staan. Dat vertelt wethouder Ankie Smit van Schouwen-Duiveland. Zeeuwse bestuurders ontvouwden gisteren een plan voor drie grote asielzoekerscentra in Zeeland, waarbij Schouwen-Duiveland de komende jaren dient als noodopvang.
Wethouder Smit van Schouwen-Duiveland zegt dat een exacte locatie voor de noodopvang nog niet bekend is
Zeeland telt al een asielzoekerscentrum, daar komen nu asielzoekerscentra in Terneuzen en Goes bij, is gisteren bekend gemaakt door de Zeeuwse overheden. Die centra kunnen 15 tot 30 jaar openblijven, als dat nodig is. Daarnaast zijn er in Zeeland tal van locaties voor tijdelijke noodopvang van asielzoekers, omdat de asielzoekerscentra die er al zijn in het land vol zitten.

Gastvrije gemeente

Een aangewezen noodopvang in Brabant, een kampeerboerderij in Someren, ging afgelopen nacht in vlammen op. De brandweer vermoedt dat het vuur is aangestoken. Ook in de gemeente Borsele waren er enkele jaren geleden felle protesten, toen gesproken werd over een opvanglocatie in 's-Gravenpolder. Wethouder Smit is niet bang dat er nu ook protesten komen vanuit de bevolking van Zierikzee: "Het kan natuurlijk altijd zijn dat er een individu is die rare ideeën heeft en de boel in de fik steekt, maar ik verwacht het niet. Schouwen-Duiveland is een gastvrije gemeente, ook voor deze doelgroep."
Wethouder verwacht geen felle protesten
Wethouder Smit benadrukt dat de gemeente Schouwen-Duiveland voor goede opvang wil zorgen, omdat de locatie tot 2028 kan openblijven en asielzoekers er voor langere tijd zullen zitten. "Het worden dus geen tenten of sporthallen." Op de vraag of ze denkt aan de prefab-duplexen zoals die er in het verleden bij een eerder asielzoekerscentrum in Goes waren, antwoordt Smit: "Dat zou kunnen, maar er zijn ook andere vormen. Belangrijkste is dat het goede huisvesting is waar mensen goed kunnen verblijven, ook voor wat langere tijd."