Oranjesupporter merkt in Qatar niets van kritiek: 'Het is vooral één groot feest'

Oranjefan Jan Baart uit Goes merkt in Qatar helemaal niets van de kritiek op het gastland. Over de One Love-discussie, of de situatie van arbeidsmigranten, wordt onder voetbalfans niet gesproken. "Supporters komen hier naartoe om te feesten. Het is echt één grote familie. Ik heb het idee dat flink wat meespelende landen hun eigen problemen hebben."
Jan Baart
Jan Baart (rechts) tijdens de eerste wedstrijd. © Jan Baart
Het valt Baart vooral op dat er in Qatar maar amper Europeanen zijn. Het zijn vooral fans uit Zuid-Amerika, Azië en buurland Saudi-Arabië die naar het gastland zijn getrokken. De Zuid-Amerikanen zijn bijvoorbeeld erg goed vertegenwoordigd en dat geeft flink wat reuring. "De Brazilianen en Argentijnen maken er hier echt één groot feest van."
Eerder gaf Baart al aan dat hij geen moment heeft getwijfeld om naar het WK in Qatar te gaan. Hij vindt het allemaal vervelend wat er gebeurt en is er op tegen hoe het land bijvoorbeeld omgaat met vrouwen, maar de Goesenaar gaat puur voor het voetbal. "Vorige keer was er meneer Poetin. Er is altijd wel wat."
Jan Baart
Volgens Jan Baart is het één groot feest in Qatar © Jan Baart
Baart is op deze wedstrijddag vooral bezig met de match van het Nederlands Elftal tegen Ecuador. Voor de eerste wedstrijd van afgelopen maandag was hij nog zenuwachtig, maar die spanning is een heel stuk minder. De Goesenaar ziet met het volste vertrouwen uit naar vanavond. "We hebben een goeie bondscoach en daar vertrouw ik helemaal op. Ik roep al een jaar, samen met mijn zoon, dat we wereldkampioen worden. En dat komt vooral door Louis van Gaal."
Oranjefan Jan Baart reist het Nederlands Elftal al sinds 1988 achterna. Sindsdien is hij er bij ieder EK of WK bij, waardoor de teller nu al op zestien eindrondes staat. Baart heeft kaarten tot en met de finale, als het Nederlands Elftal die bereikt. Maar eerst de wedstrijd vanavond tegen Ecuador. De aftrap is om 17.00 uur.
Jan Baart
Jan Baart heeft de gouden trofee van het WK al binnen © Jan Baart
Oranjefan in Qatar