Boek legt eeuwenoude geheimen van Fort Rammekens bloot

Precies 475 jaar nadat men begon met de bouw van Fort Rammekens in Ritthem, is het boek 'Een Habsburgse vesting aan de Schelde' verschenen. Het boek is een overzicht van de geschiedenis van het fort. Vier eeuwen geleden was het bouwwerk een van de eerste moderne vestingen die het Habsburgse rijk in Brabant en Vlaanderen beschermde tegen de Fransen die over De Schelde zouden kunnen aanvallen.
Auteurs over boek geschiedenis Fort Rammekens
Marc Machielse, Bram Silkens en Jan van der Hoeve (vlnr) zijn drie van de tien auteurs van het boek over de geschiedenis van Fort Rammekens © Omroep Zeeland
Jan van der Hoeve, een van de tien schrijvers van het boek: "De Fransen loerden op de bezittingen van de Habsburgers in Brabant en Vlaanderen. Die hebben dit fort gebouwd, niet alleen om zichzelf te beschermen, maar ook Middelburg dat in die tijd ook een rijke havenstad was geworden en onder de Habsburgers viel".

Vijand buiten de deur houden

De eeuwen erna zou Fort Rammekens verschillende functies vervullen. In de tachtigjarige oorlog was het van essentieel belang voor de controle over Walcheren. De Rede van Rammekens vormde vanaf de Middeleeuwen de belangrijkste havenplaats van het eiland. Van der Hoeven: "Als verdediging tegen de Engelsen in de vroeg-negentiende eeuw werd het door Napoleon grondig verbouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op last van de Duitse bezetter het fort als een verdedigingslinie ingezet tegen de geallieerden. Het fort is altijd een spil geweest in het buiten de deur houden van de vijand".

Kazematten ontdekt

Om het fort beter bestand te maken tegen de tand des tijds vond er tussen 2011 en 2013 een grootschalige restauratie plaats. Bram Silkens, medeauteur: "Dit had als doel de bestaande situatie te stabiliseren. Want er waren hier en daar stenen uit de muren gevallen en verdere erosie en verder verval moest tegengegaan worden. Tijdens die werkzaamheden ontdekten we nog een tweetal kazematten. Dat is dan toch weer een leuke bijkomstigheid".
Nu heeft Fort Rammekens vooral betekenis als monument van geschiedenis, kunst en natuur. Een cultuurpodium en toeristische attractie in een bijzonder gebied. Vanaf 1 april is het fort in de weekenden weer open voor bezoekers.