Uniek fotoarchief van jonkheer overhandigd aan Zeeuws Archief: 'De collectie is onvoorstelbaar'

Honderdduizend glasnegatieven van de stad Veere werden vanmiddag overhandigd aan het Zeeuws Archief in Middelburg. De beelden komen van de overleden Leonard den Beer Poortugael. Hij legde sinds 1953 zijn stad en de inwoners vast op de gevoelige plaat. Daardoor is een rijk fotoarchief ontstaan over bijzondere momenten van de stad Veere.
Den Beer Poortugael
Den Beer Poortugael in zijn winkel © omroep zeeland
"Het is onvoorstelbaar hoeveel uniek werk er tussen zit," vertelt Adri Franke in Zeeland Wordt Wakker. Hij was een vriend van Leonard en werd na zijn dood in 2017 beheerder van de collectie. "Leonard vertelde met zijn foto's verhalen. Je ziet bijvoorbeeld een boot aankomen bij Veere, hoe die de haven invaart met de sterke stroming en daarna ook weer aanlegt. Het zijn allemaal verschillende foto's en dat maakt de collectie ook zo groot en compleet."

'Er hoeft maar iets te gebeuren en alles is weg'

Samen met de familie had Franke besloten om zelf voor de collectie te zorgen, maar dat vond hij toch te riskant worden. "Ze staan allemaal bij mij thuis. Er hoeft maar iets te gebeuren en ze zijn allemaal weg. Dat wil ik niet. Daardoor hebben we besloten om ze te overhandigen aan het Zeeuws Archief." Mooie bijkomstigheid is dat de beelden straks ook voor iedereen beschikbaar worden.
Door de grootte van de collectie is een aantal jaren geleden besloten om een stichting op te richten die zorg draagt voor de collectie. Ook willen ze dat zoveel mogelijk glasnegatieven worden gedigitaliseerd. Adri Franke is ermee begonnen, maar ziet dat het heel veel werk is. Toch start op 1 januari een website waar de eerste digitale foto's te zien zijn.

Van Deventer naar Veere

Jonkheer Leonard den Beer Poortugael werd in 1938 in Deventer geboren. Hij verhuisde als zevenjarige naar Veere waar zijn vader in 1946 burgemeester werd. Zijn liefde voor fotograferen begon toen hij veertien was. Lange tijd runde hij een foto-, kaarten- en boekenzaak in de voormalige pastorie op de Markt. Hier woonde hij ook. Zijn winkel stond vol met foto's van de stad Veere.
Naast foto's, legde Den Beer Poortugael ook veel vast op filmmateriaal. Met die beelden zijn veel afleveringen gevuld van het tv-programma Trugkieke, zoals onderstaande aflevering met beelden uit 1961.