Reddingen op zee beginnen voortaan vanaf vliegveld Midden-Zeeland

De Search and Rescue helikopter van de kustwacht staat sinds kort op vliegveld Midden-Zeeland. Dat heeft zijn waarde al bewezen. Het team is inmiddels zes keer uitgerukt.
"We hebben een medische evacuatie gedaan vanaf een containerschip", vertelt helikopterredder Tim de Jonge uit Domburg. Hij is degene die met een lier vanuit de helikopter afdaalt om personen van een schip te halen of uit het water te redden. "We hebben ook al een zoekactie op de Oosterschelde gedaan samen met de KNRM en nog een paar andere acties."

Team van vijf personen

Het team dat met de SAR-helikopter uitrukt, bestaat uit twee piloten, een ambulanceverpleegkundige, iemand die de lier bedient en de helikopterredder die met de lier afdaalt om bijvoorbeeld iemand uit het water te halen.
In Nederland staan twee SAR-helikopters. "Er staat er één in Den Helder en sinds 4 november staat de tweede in Arnemuiden, op vliegveld Midden-Zeeland", legt De Jonge uit. "Voordeel daarvan is dat we nu vanaf twee zijden de Noordzee bestrijken, waardoor we elkaar in het midden ontmoeten. Daarmee is het noordelijke en zuidelijke deel goed afgeschermd."
De Search and Rescue helikopters zijn 24/7 inzetbaar. Ze zijn bedoeld voor het uitvoeren van zoek- en reddingsacties, medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam.
De helikopter is 17,6 meter lang, 14,4 meter breed, inclusief de rotoren. Hij kan een snelheid halen van 313 km/uur.
In de helikopter is plaats voor 19 mensen of ruimte voor twee brancards of een combinatie. In de cabine is plaats voor behandeling van patiënten.
De helikopter is uitgerust met navigatie-, opsporings- en videoapparatuur en andere hulpmiddelen, zoals een dubbele hoist (lier), een warmtebeeldcamera om drenkelingen op te sporen, de volledige inventaris van een ambulance, groot zoeklicht onder de helikopter, een brancard en een reddingsvlot.
De werkzaamheden van de SAR-helikopter zijn anders dan die van een traumahelikopter. "Wij werken alleen op zee. De traumahelikopter is veel kleiner en brengt een gespecialiseerd medisch team naar een ongeval. Terwijl wij juist mensen weghalen uit een gevaarlijke situatie", aldus De Jonge.

Tien jaar

De SAR-helikopter staat de komende tien jaar op vliegveld Midden-Zeeland. "Als Zeeuw kan ik daar alleen maar blij mee zijn", besluit De Jonge. "Na jaren van werken in het Verenigd Koninkrijk, van de eilanden boven Schotland tot aan Lands End in Cornwall, voelt dit zeker als thuiskomen voor mij."