Woningmarkt kantelt: huizen staan langer te koop en overbieden is minder vaak nodig

Zeeuwse huizen worden de komende tijd niet veel goedkoper. Dat verwachten Zeeuwse makelaars. De woningmarkt is wel aan het veranderen. Huizen staan langer te koop en worden minder vaak boven de vraagprijs verkocht. Toch verwachten makelaars niet dat de markt gaat instorten. "Er blijft sprake van schaarste, dus ik verwacht niet dat huizen opeens tien procent goedkoper worden", zegt makelaar Frank Plouvier.
De Zeeuwse huizenmarkt is aan het veranderen
De Zeeuwse huizenmarkt is aan het veranderen © Omroep Zeeland
De Zeeuwse woningmarkt kon de afgelopen twee jaar worden omschreven als overspannen. Plouvier van makelaarskantoor Faasse&Fermont merkte dat ook: "We vulden soms wel vier dagdelen met kijkers voor een woning. Inmiddels zijn dat een stuk of vijf kijkers geworden."

Gestage toename

Huizen staan daarom langer te koop. Het Zeeuwse aanbod dat langer dan een maand op Funda staat, neemt sinds april van dit jaar gestaag toe.
Makelaars merken enkele tegenovergestelde bewegingen op de Zeeuwse huizenmarkt: de verkooptijd, maar ook de verkoopprijs gaan omhoog ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

Per vierkante meter

In dit geval is gekeken naar de verkooprijs, ook wel transactieprijs, per vierkante meter, omdat dat bedrag een vergelijking mogelijk maakt van uiteenlopende prijsklassen van huizen.

Wat gaat omhoog? (bron: NVM)

Derde kwartaal 2021 Derde kwartaal 2022
Verkooptijd Noord- en Midden-Zeeland 25 weken 30 weken
Verkooptijd Zeeuws-Vlaanderen 37 weken 50 weken
Transactieprijs per m2 Noord- en Midden-Zeeland 2.992 euro 3.141 euro
Transactieprijs per m2 Zeeuws-Vlaanderen 2.427 euro 2.467 euro
Andere aspecten van de Zeeuwse woningmarkt laten een daling zien. Zo neemt de bereidheid van kopers om boven de vraagprijs te bieden af. In Zeeuws-Vlaanderen was die gretigheid toch al niet zo groot.

Zeeuws-Vlaanderen veroorzaakt daling

Het aantal verkochte woningen ten noorden van de Westerschelde is in dit jaar wél toegenomen, maar in Zeeuws-Vlaanderen was er een sterke daling. Per saldo is er dus toch sprake van een afname van 17.

Wat gaat omlaag? (bron: NVM)

Derde kwartaal 2021 Derde kwartaal 2022
Aandeel verkocht boven de vraagprijs Noord- en Midden-Zeeland 76 procent 64 procent
Aandeel verkocht boven de vraagprijs Zeeuws-Vlaanderen 45 procent 37 procent
Aantal transacties Noord- en Midden-Zeeland 454 woningen 469 woningen
Aantal transacties Zeeuwse-Vlaanderen 128 woningen 96 woningen
Alles bij elkaar genomen, is de woningmarkt nu iets gezonder, zeggen de makelaars. De grootste druk lijkt voorlopig van de ketel. Makelaar Martin van Ieperen van Neeskens Makelaars: "Het was af en toe huizen schuiven. Dat is nu een stuk minder, gelukkig ook maar. Nu kan er soms ook weer eens onderhandeld worden."

Niet meer overbieden

De tijd van flink overbieden om kans te maken op een huis, is volgens Van Ieperen ook voorbij: "Soms moest je tien of twintig procent boven de vraagprijs gaan zitten. Dat komt eigenlijk niet meer voor."

Geen instortingsgevaar

Een complete instorting van de markt verwacht Plouvier niet: "Er zullen altijd mensen verhuizen. Stellen gaan scheiden en zoeken allebei een kleinere woning. Of jonge mensen die echt wel bij hun ouders weg willen."
Etalage makelaar
Aanbod blijft langer in de markt © Omroep Zeeland
De kantelende markt heeft meerdere oorzaken zien de makelaars. Plouvier: "Er is veel onzekerheid voor mensen. Oekraïne, gasprijzen, noem maar op. Dat zorgt ervoor dat mensen hun kruit nog even droog houden. Daarom lijken mensen wat voorzichtiger en staan huizen iets langer te koop. Al zien we nog steeds veel verkoop."

Huizenprijzen

De gemiddelde koopsom in Zeeland stagneerde in het derde kwartaal van 2022 zichtbaar. Dat zegt niet alles. In het vierde kwartaal kan de prijs waarvoor huizen van de hand worden gedaan weer een sprongetje maken. In het het verleden kwamen zulke sprongetjes omhoog vaker voor.
Van Ieperen ziet nog een andere reden: "Toen de hypotheekrente op één procent stond, werd het bijna gratis weggeven. Nu is die gestegen naar vier of vijf procent. Dat is meer marktconform."

Een koopje blijft lastig

Wie de hoop heeft door de kantelende woningmarkt een veel goedkopere woning te scoren komt waarschijnlijk bedrogen uit. Beide makelaars zijn het eens. Een flinke daling zit er volgens hen niet in.
"Er blijft sprake van schaarste, dus ik verwacht niet dat huizen opeens tien procent goedkoper worden", zegt Van Ieperen. Plouvier: "In het duurdere segment kan er misschien wel wat vanaf, maar de huizen van pakweg drie ton zullen niet veel zakken in prijs. Of ik moet me sterk vergissen."