Nieuw Goes achter nieuw asielzoekerscentrum Goes

Collegepartij Nieuw Goes schaart zich achter de komst van een asielzoekerscentrum in Goes, voor zo'n 300 mensen. Opmerkelijk, omdat de partij kort geleden nog fel tegen de noodopvang van honderden asielzoekers in Goes was.
'Permanent asielzoekerscentrum beter dan noodopvang'
Volgens wethouder Martijn Vermeulen van Nieuw Goes zit het dit keer anders. "Het ging toen om een verzoek om noodopvang. Je ziet bij zo'n noodopvang dat de kwaliteit vaak erg laag is. Wij vinden de kwaliteit juist ontzettend belangrijk.

Betere voorzieningen

Vermeulen licht het andere standpunt van Nieuw Goes verder toe. "Je ziet ook vaak dat door de lagere kwaliteit veel problemen ontstaan", aldus Vermeulen. Hij verwacht die problemen niet bij een permanent asielzoekerscentrum, omdat daar betere voorzieningen zijn voor de inwoners van zo'n centrum.
Een permanent asielzoekerscentrum zou in principe vijftien tot dertig jaar kunnen blijven staan, De gemeente Goes vangt op dit moment al asielzoekers op in de Zeelandhallen in Goes. het gaat om een noodopvang met beperkte voorzieningen. Asielzoekers in de Zeelandhallen klaagden onlangs nog over de opvang in deze hallen, zo zou het er vies zijn.

Gemeenten verdelen taken

Wat volgens Vermeulen ook dit keer beter is, is dat de Zeeuwse overheden de opvang van asielzoekers beter verdelen. Zo komt er naast Goes ook een nieuw asielzoekerscentrum in Terneuzen, terwijl er ook één blijft in Middelburg. Bovendien komt er een grote noodopvang voor asielzoekers op Schouwen-Duiveland; hoogstwaarschijnlijk in de buurt van Zierikzee. Maar ook andere Zeeuwse gemeenten hebben taken voor de opvang van asielzoekers. Zo doet de gemeente Tholen de coördinatie voor onder meer de gezondheidszorg voor de asielzoekers.
Vier asielzoekers
Asielzoekers bij de Zeelandhallen © Omroep Zeeland