Voortaan ook pedagogen voor de klas, voor beter onderwijs én vanwege het lerarentekort

Op Zeeuwse basisscholen staan binnenkort niet alleen leraren voor de klas, maar ook pedagogen. Dat is vanwege het lerarentekort, maar het moet ook zorgen voor beter onderwijs. Bij een basisschool in Terneuzen zijn ze al aan het proefdraaien om te kijken hoe dit in de praktijk het beste werkt.
Niet alleen leraren, maar ook pedagoog voor de klas op Terneuzense basisschool
Een leraar en een pedagoog staan dan samen voor de klas en het idee is dat ze met hun verschillende expertises elkaar aan kunnen vullen. Waar een leraar als belangrijkste taak heeft om lesstof over te brengen, is de pedagoog gespecialiseerd in het bestuderen van de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Wennen aan nieuwe rol

Bij kindcentrum De Stelle-Zeemeeuw in Terneuzen is één pedagoog in opleiding, Lotta Janse, aan het uitzoeken hoe dat in de praktijk het beste werkt. Maar ze moet nog wel even wennen aan haar nieuwe rol als pedagoog op een basisschool. "Dit is iets wat nog niet bestaat, dus het is zowel voor mij als voor de rest van het team wel even uitzoeken wat nu precies mijn rol hier is."
Pedagoog in opleiding Lotta Janse in een klaslokaal van de Stelle-Zeemeeuw
Pedagoog in opleiding Lotta Janse in een klaslokaal van de Stelle-Zeemeeuw © Omroep Zeeland
Tegelijkertijd heeft ze zin om voor de klas te staan en is ze ervan overtuigd dat je als pedagoog op een basisschool meerwaarde kan hebben. "Dan kun je je vooral richten op de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen en het veilige leerklimaat in de klas, waardoor de docent meer tijd overhoudt voor dingen als taal en rekenen."

Tevreden over proef

Ze wordt begeleid vanuit de HZ University of Applied Sciences, waar ze haar opleiding tot pedagoog volgt. Rosalina Boer, de begeleider van Lotta, is tevreden over het verloop van de proef tot nu toe. "Het is allemaal nieuw voor ons allemaal, maar dat we de ontwikkelingen niet afwachten en meteen hiermee aan de slag zijn gegaan, dat alleen al zie ik als pure winst."

Wat is een pedagoog?

Een pedagoog is iemand die pedagogiek heeft gestudeerd, een tak van de wetenschap die de opvoeding en ontwikkeling van kinderen bestudeert en onderzoekt. Zo kijken pedagogen naar de verschillende ontwikkelingsfasen en de relatie tussen het kind en zijn omgeving, zoals familieleden, school, en media. Ook kan een pedagoog zich bezighouden met de opvoeding en ontwikkeling van moeilijk opvoedbare kinderen.
Ook over Lotta is Boer tevreden. "We vragen nogal veel van haar. Naast de normale werkzaamheden die bij een stage horen, moet ze ook nog onderzoek doen en moet ze ook nog eens deze nieuwe vorm van onderwijs helpen ontwikkelen. En ik vind dat ze dat tot nu toe heel erg goed doet!"

Lerarentekort wordt steeds groter

Het idee is nadrukkelijk om op zoek te gaan naar de toegevoegde waarde van pedagogen op basisscholen, zodat die met hun eigen expertise de leraren kunnen aanvullen. Toch is het tegengaan van het lerarentekort volgens de betrokkenen bijna net zo belangrijk. Want dat probleem wordt de komende jaren alleen maar groter.
Als je het omrekent naar voltijdbanen, gaan er ieder jaar zo'n honderd leraren met pensioen, terwijl er maar vijftig nieuwe docenten van de Zeeuwse lerarenopleiding Pabo komen. "Dus is iedereen hard op zoek naar oplossingen zoals deze", zegt Ellen de Neef van onderwijsgroep Elevantio, waar de Stelle-Zeemeeuw in Terneuzen onder valt. En dat allemaal met het doel in de toekomst kwalitatief goed onderwijs te kunnen blijven bieden.
'Pedagogen voor de klas zijn nodig vanwege het lerarentekort'
Het project begint klein, met één pedagoog op één basisschool, maar Boer hoopt dat dit project een klein begin is van een grotere beweging. "Het zou heel mooi zijn dat, als dit goed bevalt, deze nieuwe vorm van onderwijs zich als een olievlek over het Zeeuwse onderwijs zou verspreiden."

'Grotere beweging'

Volgens de docent is er nu één pedagoog in opleiding, maar zijn dat er volgend jaar misschien een stuk of vijf. "En als die dan kunnen aanblijven op de scholen waar ze stagelopen en meer schoolbesturen naast die van Elevantio interesse tonen in dit project, dan kan dit uitgroeien tot een grotere beweging in het Zeeuwse basisonderwijs", aldus Boer.
Lotta deelt die hoop. "Een kind kan pas leren als er sprake is van een veilige leeromgeving en ik denk dat ik als pedagoog daaraan kan bijdragen. Dus ik hoop inderdaad dat er in de toekomst meer scholen gaan volgen, ja."