Op deze renners moet je letten tijdens de Vestingcross

De zevende editie van de Vestingcross in Hulst belooft morgen weer een mooie strijd te worden. Veel toppers staan aan de start van deze internationale veldrit, die meetelt om de wereldbeker. Lees hier onze vooruitblik.
Brand en Pidcock de winnaars van de Vestingcross
Brand en Pidcock wonnen de Vestingcross eerder dit jaar © Corrado Francke
Dit kalenderjaar wordt de Vestingcross voor de tweede keer gereden. Dat komt omdat de wedstrijd naar voren is gehaald op de wielerkalender van de UCI. Op zondag 2 januari wonnen Thomas Pidcock uit Engeland en de Nederlandse wereldkampioene Lucinda Brand de zesde editie. Beide renners verdedigen zondag hun titel.

Wereldbeker

In het nieuwe seizoen is de Vestingcross de zevende wedstrijd van de wereldbeker. Eerder werd er gereden in Waterloo (Vs), Fayetteville (Vs), Tabor (Tsj), Maasmechelen (Bel), Beekse Bergen (Ned) en Overijse (Bel).
Bij de mannen is de Belg Eli Iserbyt koploper in het tussenklassement. Zijn landgenoot Laurens Sweeck heeft één punt minder. De Nederlandse Fem van Empel won vier wedstrijden en leidt het klassement bij de vrouwen, waar Shirin van Anrooij uit Kapelle op de zesde plaats staat. Van Anrooij won de wedstrijd in Beekse Bergen.
Vestingcross
Mathieu van der Poel tijdens de Vestingcross © Chris Kooistra
Mathieu van der Poel is met vier zeges recordhouder wat betreft het aantal overwinningen in de Vestingcross. Hij won de eerste drie edities en in 2021 was de sterkste toen de wedstrijd op het voormalige veerhaventerrein in Walsoorden werd gereden.
Deze week werd de deelname van Van der Poel pas officieel bekendgemaakt. De Brabander rijdt in Hulst zijn eerste wedstrijd van dit seizoen in het veld.

Erelijst

mannen vrouwen
2022 (2) ? ?
2022 (1) Thomas Pidcock Lucinda Brand
2021 Mathieu van der Poel Denise Betsema
2020 Eli Iserbyt Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel Denise Betsema *
2018 Mathieu van der Poel Laura Verdonschot
2017 Mathieu van der Poel Sanne Cant
* geschrapt na positieve test
Vanwege het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is het programma aangepast. De profs rijden eerder op de dag dan gebruikelijk. Dat komt omdat België om 14.00 uur tegen Marokko speelt op het WK. Door de aanvangstijden te vervroegen hoopt de organisatie dat er toch genoeg (Belgische) toeschouwers naar de wedstrijd komen. Er worden zoals ieder jaar duizenden bezoekers verwacht rond de vestingwallen in Hulst.

Programma Vestingcross

11.00 uur elite vrouwen
12.15 uur elite mannen
14.00 uur junioren
15.00 uur nieuwelingen jongens
15.02 uur nieuwelingen meisjes
Wout van Aert tijdens het inrijden in Hulst
Wout van Aert doet niet mee aan de Vestingcross © Corrado Francke
Bijna de complete wereldtop staat aan de start. Alleen Wout van Aert doet niet mee aan de Vestingcross. De Belg van Jumbo-Visma heeft in overleg met zijn ploeg voor een ander wedstrijdprogramma gekozen.
De Vestingcross wordt live op televisie uitgezonden door onder meer Sporza en Eurosport. Omroep Zeeland besteedt aandacht aan de Vestingcross in Omroep Zeeland Sport, dat zondag vanaf 18.10 uur uitgezonden wordt.