Vrijspraak voor fatale healingsessie in IJzendijke

De twee eigenaren van de voormalige Iboga Farm in IJzendijke zijn allebei vrijgesproken van dood door schuld tijdens een healingsessie op 25 september 2019. Het OM eiste twee weken geleden een taakstraf van 240 uur. Bij het incident kwam een 34-jarige man uit Oudewater om het leven.
Man onwel na healingsessie IJzendijke
Het slachtoffer werd onwel en daarna met een auto naar het ziekenhuis in Oostburg gebracht © HV Zeeland
De officier van justitie vond twee weken geleden dat er van opzet geen sprake was. Wel vond hij dat de eigenaren zorgplicht hadden en nam hij het hen kwalijk dat ze bij de healingsessie het omstreden ayahuasca gebruikten, een illegale hallucinogene drank. Daarom eiste het OM de maximale taakstraf van 240 uur, maar ook een voorwaardelijke straf van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar.

Rechtbank beslist anders

De rechtbank dacht daar anders over. Zij constateerde dat er nergens geschreven voorschriften bestaan voor het ondergaan van healingsessies. De eigenaren hebben zich op een goede manier gericht op de zorg van iedereen die aanwezig was op de bewuste avond. Ze hebben de veiligheid van het slachtoffer, anderen en zichzelf proberen te waarborgen door hun handelen. De conclusie was dan ook dat er niet onvoorzichtig is gehandeld.
De rechtbank richtte zich daarbij ook richting de ouders van het slachtoffer, die bij de uitspraak aanwezig waren. Ze zei het moeilijk te vinden dat er een strafrechtelijke vrijspraak is gekomen.
De rechtbank vond uiteindelijk dat de verdachten alleen schuldig waren aan bereiden en verstrekken van een verboden stof. Maar door de overschrijding van de redelijke termijn met veertien maanden, het feit dat de verdachten hun bedrijf zijn kwijtgeraakt, dat ze beiden spijt hebben betuigd en al fors gestraft zijn in de ogen van de rechtbank, legde de rechtbank ook hier geen straf op.

Wat gebeurde er?

Tijdens de dodelijke healingsessie leek het slachtoffer een soort 'bad trip' te krijgen. Daarbij ontstond een worstelpartij met de 39-jarige eigenaar. Het slachtoffer werd vastgebonden om hem tegen zichzelf en anderen te beschermen. Toen de 38-jarige eigenaar zag dat de lippen van het slachtoffer blauw werden, begon hij met reanimeren. Al reanimerend werd het slachtoffer naar het ziekenhuis in Oostburg gebracht. Omdat daar geen spoedeisende hulp zit, werd de man naar Gent overgebracht. De artsen daar konden niets meer voor hem doen.
Iboga Farm
Iboga Farm in IJzendijke waar tijdens een healingsessie een man kwam te overlijden © Omroep Zeeland