Zeeuwse tandarts ziet te weinig kinderbekkies: 'Heel zorgelijk hoeveel tanden we moeten trekken'

Veel Zeeuwse kinderen gaan nooit voor een controle naar de tandarts. Uit cijfers van zorgverzekeraar Zilveren Kruis blijkt dat zeker twintig procent van de kinderen niet jaarlijks een tandarts bezoekt voor een controle. Tandartsen vinden dat zorgelijk, zij zien steeds meer slechte kindergebitten.
kind geen tandcontrole
Het is gratis én voorkomt gaatjes of erger. En toch gebeurt het vaak niet. © Omroep Zeeland
"Ik zie kinderen van zeven jaar die nog nooit bij de tandarts zijn geweest, daar schrik ik echt wel van." Tandarts Anna Dieleman uit Middelburg merkt het ook in haar praktijk dat sommige kinderen niet op controle komen. En ze hoort het ook van leerkrachten op school. "Als ik leraren spreek van verschillende basisscholen, dan hoor ik dat die ook in de hoge klassen kinderen hebben die nog nooit bij de tandarts zijn geweest."
In de regio's Zeeuws Vlaanderen, 't Gooi en de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is het verzuim het hoogst. Hier gaat een op de vier kinderen nooit naar de tandarts. Het laagst is het verzuim in delen van Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Drenthe.

Grote problemen in kindergebitjes

Tandartsen zien hierdoor steeds vaker grote problemen in de kindergebitjes. "Heel veel gaatjes, maar ook kiezen die op jonge leeftijd al moeten worden getrokken. Dat zijn heel vervelende dingen om te moeten doen", aldus Dieleman.
In heel Zeeland zien tandartsen deze probleem. In sommige gebieden loopt het percentage kinderen dat nooit in een tandartsstoel zit zelfs op tot 25 procent. De organisatie Zorgbelang Zeeland Brabant is daarom in opdracht van zorgverzekeraar CZ een onderzoek gestart.
tandarts Middelburg Anna Dieleman
Tandarts Anna Dieleman: 'Heel zorgelijk dat zoveel kinderen nooit bij de tandarts komen' © Omroep Zeeland
"Het is heel schrijnend, terwijl de mondzorg in Nederland voor jeugd tot achttien gratis is. Dat is een groot goed", zegt Anna Dieleman, "Het zou fijn zijn als we al die kinderen weten te bereiken. Ik vind het echt zorgelijk."

Zorgen om torenhoge rekening

Waarom ouders de gebitjes van hun kinderen niet laten nakijken, wordt nu onderzocht. Mogelijk weten sommige ouders niet dat de tandarts gratis is voor kinderen of zijn ze bang voor een torenhoge rekening en nemen ze daarom hun kinderen niet mee. Door de stijgende prijzen bezuinigen steeds meer mensen op zorg. Ze mijden bijvoorbeeld vaker de fysiotherapeut of psycholoog.
Zorgbelang Zeeland Brabant vraagt deze weken ouders en verzorgers van jonge kinderen mee te doen aan een onderzoek. De resultaten gaat naar zorgverzekeraar CZ.