Zo gaat de eerste herenboerderij van Zeeland eruitzien, 'er moet nog wel wat gebeuren'

"Hier komt de fijne tuinbouw, met tunnelkassen zodat we ook vroeg in het seizoen kunnen oogsten", Willemijn Vermunt van Herenboerderij Enghebaert in Scharendijke wijst met haar hand in de verte. Dertig hoofden draaien met haar hand mee en kijken over het grasland. De eerste herenboerderij van Zeeland is vandaag weer een stapje dichterbij gekomen, nu geïnteresseerden de boerderij met eigen ogen konden bewonderen.
Deze mensen namen alvast een kijkje op de herenboerderij op Schouwen-Duiveland
"Een stuk grasland ernaast en aan het eind een fruitboomgaard", gaat Vermunt verder. "Aan de overkant van de weg ook nog extra akkers en grasland voor de koeien." Rond haar staat een groep van zo'n dertig potentiële leden. Geïnteresseerd luisteren ze naar wat Vermunt te zeggen heeft. Een eindje verderop laat een man zijn ogen wennen aan de donkerte in de aardappelschuur. Zijn vrouw staat bij het toekomstige groente-afgiftepunt.
Wat is een herenboerderij?
Een herenboerderij is een coöperatie waarbij ongeveer 200 leden eigenaar zijn van een boerenbedrijf. Op een herenboerderij worden groenten duurzaam en seizoensgebonden geteeld. De 'eigenaren' hebben inspraak over wat er wordt verbouwd op de akkers.
De leden betalen aan het begin van hun lidmaatschap 2.000 euro entreegeld, of 1.000 euro voor een eenpersoonshuishouden. Daarna betalen de leden per week of per maand hun lidmaatschap van de herenboerderij.
Met de geteelde groenten op een herenboerderij kunnen gemiddeld zo'n 500 monden worden gevoed. Wat neer komt op de leden van de coöperatie, hun gezinsleden en de boer.
Dat er nog een hoop moet gebeuren is duidelijk. Toch zien de mensen die de open dag bezoeken potentie in de herenboerderij. "Ik wil graag biologisch eten", vertelt Annemieke van Waveren uit Burgh-Haamstede. "Ik denk dat het goed is dat we dat zo dicht mogelijk bij huis halen." Ze heeft zich daarom al ingeschreven als lid en het entreegeld al betaald. "Ik vind het een goed initiatief, daar wil ik aan bijdragen."
Ze was benieuwd hoe de boerderij eruitzag en is daarom naar de open dag gekomen. "Het is nog een beetje een rommel", lacht ze. "Maar dat gaan we veranderen."

Rijden op een tractor

"Wie weet, misschien is het nog wel eens leuk om op een tractor te kunnen rijden", lacht een man uit Burgh-Haamstede. Het zou zomaar kunnen, want wie wil, mag ook zijn handen uit de mouwen steken. "Graag zelfs", benadrukt Willemijn Vermunt. "Hoe meer mensen helpen, des te lager kunnen we de loonkosten houden."
Herenboerderij Schouwen-Duiveland, herenboerderij Enghebaert
Potentiële leden krijgen uitleg over hoe de herenboerderij er uit gaat zien. © Omroep Zeeland
Overigens gaat een professionele boer de boerderij runnen, gesteund door een hulp-boer. Het sollicitatieproces daarvoor loopt nog. De organisatie hoopt dat de eerste schop in maart de grond in kan, waardoor in juni de eerste kleine oogst uit de grond kan. Vermunt: "Het uiteindelijke doel - en dat kost vaak toch drie jaar voordat je goed up en running bent - is dat je zeventig procent van je wekelijkse boodschappen van je boerderij kan halen."