Zingende karpervissers maken vistour door Nederland, nu is Zuiddorpe aan de beurt

Het Groningse stel Toby de Waard en Froukje Zuidema reizen een jaar lang heel Nederland door om karpers te vissen. Beiden zitten ze in een burn-out en krijgen op deze manier weer energie. Ze zijn inmiddels bijna elf maanden onderweg en deze week staat Zuiddorpe op de planning. Terwijl de meesten stil zijn tijdens het vissen, zingt Toby zelfgeschreven liedjes. Daar is hij ook bekend mee geworden in de visserswereld onder de naam de 'zingende karpervisser'.
Als zingend zijn Toby en Froukje al bijna een jaar lang aan het vissen op karpers
"We gaan weer karpervissen toe ga met ons mee", zingt De Waard op de melodie van 'La Bamba'. Twee jaar geleden bedacht hij dit als grapje, maar het sloeg aan en de video had meer dan vier miljoen views. Net als het vislied ontstond het idee om een jaar te gaan vissen ook als lolletje. "We hadden het erover op een visbeurs en toen ik naar buiten liep leek het me niet eens zo'n slecht plan. We kunnen dit doen dankzij sponsoren", vertelt hij.
Toby de Waard
Zingende karpervisser Toby de Waard laat zijn aanwinst zien aan zijn trouwe viervoeter. © Toby de Waard
Het koppel wil met deze vismarathon verschillende doelen bereiken. "We hopen dat vrouwen meer respect krijgen in de visserswereld", zegt Zuidema. "Ik zou een kenau zijn of een manwijf, de mannen kijken op ons neer omdat karpervissen wordt gezien als mannenhobby." Daarnaast doen ze het voor het milieu. "We komen op zoveel plekken waar rotzooi ligt. Dat moeten we soms eerst opruimen voordat we kunnen gaan vissen. We filmen dit om het goede voorbeeld te geven", vertelt Zuidema.
Zingende karpervissers
Toby de Waard is samen met zijn vriendin Froukje Zuidema goed aangekomen in Zuiddorpe, ze hebben de hengels inmiddels uitgegooid. © Omroep Zeeland
Iedere keer als er een karper of vis wordt gevangen dan maken ze er een foto van en gooien het dier vervolgens terug het water in. "We eten ze niet op want we hebben respect voor de natuur. Het is wel een slecht jaar want we hebben nu ongeveer driehonderd karpers gevangen terwijl we minstens vijfhonderd hadden verwacht", vertelt Zuidema. De langste tijd dat ze niks vingen was vier weken. De Waard: "Dat was behoorlijk pittig en in het begin van het jaar waardoor we een moeilijke start hadden. Toch zijn we door gegaan en hebben we het volgehouden."

Wereldrecord

Het aantal vissen is dan misschien niet noemenswaardig, maar het aantal uren wel. "Ik heb niet bijgehouden hoeveel uur we vissen, maar het wereldrecord staat op meer dan driehonderd uur en dat zijn we allang gepasseerd", zegt De Waard. "Daar waren we al na drie maanden overheen, maar we wilden het jaar volmaken om alle seizoen te ervaren. We hebben gemerkt dat mei en september de beste maanden waren", voegt Zuidema eraan toe.
Froukje Zuidema
Froukje Zuidema laat met trots een karper zien die ze in de afgelopen elf maanden hebben gevangen. © Toby de Waard
De reis eindigt op 1 januari om 13:00 uur, dan is het duo precies een jaar op pad geweest. "We vonden het een geweldig avontuur en hebben veel lieve, maar ook onaardige mensen ontmoet", zegt Zuidema. Het plan is om alle kennis die ze hebben opgedaan te delen met jongeren. "We willen ze uitnodigen om een weekend mee te gaan vissen zodat ze leren hoe je de vissen kunt binnenhalen zonder dat je ze beschadigd. Op die manier hopen we de sport door te kunnen geven", aldus Zuidema.