Hier heeft de politie vanmorgen tientallen fietsers doorgelicht, stouteriken kregen een lampje

Fietsfanaten merken het vast wel: de winterochtenden zijn donker en dús moet je ervoor zorgen dat jouw fietsverlichting goed is. Wie vanmorgen rondom Goes fietste, kon zomaar aangesproken worden door de politie vanwege de fietsverlichtingsactie 'Lempke on Tour'.
Hier hield de politie vanmorgen tientallen fietsers aan, maar ze kregen wel een lampje
De actie is georganiseerd door regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), samen met ZLM verzekeringen en de politie. Tijdens de actie bleek dat steeds meer fietsers goede verlichting hebben, maar dat geldt nog lang niet voor iedereen.

Gratis fietslampjes

"De controle verloopt heel goed", vertelt Fleur Alting van ZLM verzekeringen. "Het is eigenlijk heel verrassend dat er nog zoveel mensen zijn die goede fietsverlichting hebben. We zien nu veel schoolgaande jeugd en daar zie je nog wel dat er veel jongeren zijn die geen verlichting hebben." De fietsers zonder licht werden aangesproken. Veilig Verkeer Nederland bood fietslampjes aan en vrijwilligers monteerden deze op de fiets.
De controle wordt jaarlijks uitgevoerd en Alting en de politie zien een goede ontwikkeling, maar ook grote verschillen. "Vooral tussen de jeugd en de volwassenen. Bij de jeugd moet er echt nog wat verbeterd worden. Bij de controle valt het op dat er steeds meer fietsers op een nieuwe fiets rijden en daar zit al goede verlichting op", zegt Alting.

Geen bekeuring

Fietsers die geen fietsverlichting aan hadden, kregen deze keer geen bekeuring. Wel kregen ze een waarschuwing en een uitleg waarom fietsverlichting belangrijk is. "Maar wees gewaarschuwd, want de volgende keer kun je wel een bekeuring krijgen", vertelt Alting.
Dinsdag gaat de controle verder, maar dan staat dezelfde groep op een andere locatie in onze provincie.