liveblog | 28 november 2022

LEES TERUG: Hoger beroep verkrachtingszaak geschorst

  • Het gerechtshof in Den Bosch behandelde vandaag het hoger beroep van een 37-jarige Vlissinger die zeven jaar cel kreeg voor het verkrachten van vier vrouwen. De man is het niet eens met de straf die hij in december 2019 kreeg opgelegd van de rechtbank in Middelburg.
  • Vorig jaar november vond ook al een zitting plaats. Omdat de advocaat nog een aantal deskundigen wilde horen, zit er veel tijd tussen de zittingsdagen.
  • In de zaak wordt een rapportage gebruikt van een psycholoog en psychiater. Het hof vindt die rapportage te oud. Er moet een nieuwe rapportage komen.
  • De zitting is gesloten, de inhoudelijke behandeling gaat pas verder als de nieuwe rapportage klaar is. Op 20 februari volgt een pro forma behandeling.
  • Lees hieronder het liveblog terug
Bijgewerkt: 28 november 2022, 16:45
15:16

Zitting gesloten

De zitting wordt gesloten. De zaak wordt aangehouden tot 20 februari, dan volgt een pro forma behandeling. Pas wanneer de nieuwe rapportage klaar is, wordt de datum voor de inhoudelijke behandeling bekend. Vandaag volgt er geen verder informatie over de zaak.
14:57

Hof wil nieuwe rapportage

Het hof wil een nieuwe rapportage van psychiater en psycholoog van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. Het hof vraagt daarvoor medewerking van de verdachte en die stemt daarmee in. "Ik kom daar glansrijk doorheen", zegt hij.
14:48

Voortzetten of niet?

14:15

Hof neigt naar onderbreken van zaak

Het hof schorst even. De rapportage van psycholoog en psychiater is te oud, vindt het hof. Dat zou kunnen beteken dat er een nieuwe rapportage nodig zou zijn. Het hof wil dus niet alleen naar de celstraf kijken. Rapportage is belangrijk om te weten te komen hoe groot de kans op herhaling.
14:13

37-jarige verdachte blijft ontkennen

14:05

Inhoudelijke zitting start met emotionele slachtofferverklaring

De 37-jarige Vlissinger is aanwezig in de rechtszaal, net als drie slachtoffers. De verdachte zit sinds zijn veroordeling in 2019 vast. De zaak begint vandaag met een slachtofferverklaring van de 26-jarige Lisa die vier jaar geleden verkracht en mishandeld werd. Ze leest een emotionele slachtofferverklaring voor. "Het doet mij veel pijn dat je alles ontkent."
13:45

Bijna een jaar na eerste inhoudelijke behandeling

Het is niet de eerste zitting in het hoger beroep. Vorig jaar november was er ook al een. Toen wilde de advocaat van de verdachte nog een paar deskundigen horen. Daar ging het hof mee akkoord. Daardoor zit er betrekkelijk veel tijd tussen de zittingsdag van toen en die van nu. Ook vandaag gaat het om een inhoudelijke behandeling.