Dit deel van hun inkomen zijn Zeeuwen gemiddeld kwijt aan energie

Dikke kans dat ongeveer een vijfde van je inkomen opgaat aan de energierekening. Energiebedrijf Zonneplan berekende dat Zeeuwen er gemiddeld 19,6 procent van hun inkomen aan kwijt zijn. Per gemeente zitten daar nog wel kleine verschillen in: het inkomen van Hulstenaren moet de grootste hap verwerken, die van Middelburgers en Goesenaren de kleinste.
Energiekosten
Een doorsnee Hulsters huishouden betaalt iedere maand 587 euro voor z'n energie, terwijl het gemiddeld 2.775 euro verdient © Pixabay
In de gemeente Hulst zijn huishoudens gemiddeld 21,2 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Een doorsnee Hulsters huishouden betaalt iedere maand 587 euro voor z'n energie, terwijl het gemiddeld 2.775 euro verdient. Ook in de andere twee Zeeuws-Vlaamse gemeentes, Reimerswaal, Tholen en Schouwen-Duiveland zijn inwoners gemiddeld meer dan een vijfde van hun inkomen kwijt aan de energierekening.
In de rest van Zeeland ligt dit iets lager. "Waar landelijk gezien de verschillen vaak groot zijn, valt dat in Zeeland mee", laat Zonneplan weten.
In Goes en Middelburg betalen inwoners naar verhouding gemiddeld het minst: zij zijn 18,2 van hun inkomen kwijt aan energiekosten. Overigens houden huishoudens in Veere het meest over na betaling van de energierekening en Vlissingers het minst.
Hoe werd dit berekend?
Energiebedrijf Zonneplan berekende per gemeente de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette die af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling.
Hoe veel je aan energie kwijt bent, ligt natuurlijk aan het contract dat je hebt afgesloten, maar ook aan hoe goed je huis geïsoleerd is, of je zonnepanelen hebt, hoeveel stroom je apparaten gebruiken, met hoeveel mensen je in huis woont en hoe hard je je kachel stookt.
Als je het vergelijkt met de rest van Nederland, komen Zeeuwen redelijk gemiddeld uit. Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen zijn gemiddeld meer dan 22 procent van hun inkomen kwijt aan energiekosten, terwijl het in Flevoland 'slechts' om 15 procent gaat. "Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten 'energiearmoede'", aldus Zonneplan.
Eerder werd al duidelijk dat 14.000 huishoudens in Zeeland deze winter het risico lopen onder de energiearmoedegrens te belanden.