Hogere transportkosten rekken energierekening nog verder op: weer tientje per maand erbij

Wat de gas- en energieprijzen ook doen, je betaalt volgend jaar een tientje meer per maand voor je gas- en elektriciteitsaansluiting. Dat komt doordat netbeheerder Stedin meer geld kwijt is aan het transporteren van energie van de productieplaats naar de huishoudens.
Stopcontact licht
De energierekening wordt nog iets duurder: Stedin rekent hogere transportkosten © ANP
Die stijging van transporttarieven wordt grotendeels veroorzaakt doordat Stedin zelf ook te maken heeft met gestegen prijzen van energie. Ook het transport van gas en elektriciteit kost namelijk energie, net als het omzetten van hoogspanning naar laagspanning. Omdat netbeheerders net als iedereen veel meer voor gas en elektriciteit moeten betalen, zijn deze kosten toegenomen.

10 euro extra per maand

De gestegen kosten voor Stedin worden doorberekend naar de afnemers. Daardoor gaat een huishouden voor een gas- en elektriciteitsaansluiting volgend jaar 561,59 euro aan transporttarief betalen, 10,02 euro meer per maand dan dit jaar.

Betalen via energiebedrijf

Dat alles gebeurt met toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De toezichthouder bepaalt ieder jaar hoeveel elke netbeheerder voor zijn diensten bij consumenten en bedrijven in rekening mag brengen. Stedin stuurt zelf overigens geen rekening voor de transportkosten, dat bedrag wordt verrekend via je energieleverancier.