Vergunning rond: volgend jaar groeien er mosselen tussen windmolens voor de Zeeuwse kust

De plannen waren er al, maar nu is de vergunning ook rond. In 2023 begint offshorebedrijf OOS International in Serooskerke met een proef om hangcultuur mosselen te laten groeien tussen windmolens voor de Zeeuwse kust. Om de nieuwe mosselboerderij verder te ontwikkelen gaat het bedrijf samenwerken met kennisinstituut Deltares in Delft.
OOS en Deltares
Eric Wakkee en Stefan van Mierlo (OOS International) en Peter Wellens en Kyscha Huijgen (Deltares) © OOS International
Vandaag werd bij de Offshore Energy beurs in Amsterdam het contract tussen Deltares en OOS International ondertekend. Bij het onderzoekinstituut Deltares kunnen in een gecontroleerde omgeving tests gedaan worden en worden bekeken hoe de mosselboerderij bijvoorbeeld gaat reageren op stormen op open zee. OOS International is al twee jaar bezig met het project om de mosselkweek in Zeeland te helpen naar een betere toekomst.

Afzinkbaar schip

De nieuwe mosselboerderij moet gaan lijken op een afzinkbaar schip dat de OOS Cees Leenaars gaat heten. Het is 72 bij 36 meter en heeft aan beide kanten plaats voor 72 lijnen waaraan de mosselen kunnen hangen. Omdat het schip in de zee kan zakken, liggen de mosselen dieper in het water dan in de Oosterschelde. Daardoor is het rustiger en zijn ze beter beschermd tegen hoge golven en stormen. De boerderij moet komen in windmolenpark Borssele 3.
Mosselbank OOS
De nieuwe mosselboerderij moet gaan lijken op een afzinkbaar schip dat de OOS Cees Leenaars gaat heten © OOS International
Volgens het bedrijf uit Serooskerke gaat het schip voldoen aan de wens van de overheid om meerdere activiteiten te ontplooien rondom de windmolenparken. Directeur van OOS International Léon Overdulve gaf al eerder aan dat het bedrijf niet zelf van plan is mosselen te gaan kweken. "Absoluut niet. We bouwen het schip voor de mosselkwekers, want mosselen kweken is niet onze tak van sport."
Wat het innovatieve schip de OOS Cees Leenaars precies kost, wil de eigenaar van OOS International niet zeggen. "We kunnen een groot deel doen met subsidies uit Brussel en Den Haag en er zit een deel eigen vermogen in. Hoeveel precies, ga ik niet vertellen."