Middelburgse basisscholen krijgen steun om armoede te bestrijden: 'Op een lege maag kun je niet leren'

Vijf basisscholen in Middelburg krijgen steun van het Jeugdeducatiefonds. Scholen komen daarvoor in aanmerking als meer dan de helft van de leerlingen opgroeit in relatieve armoede. Per school draagt de gemeente 4.500 euro bij, waardoor de scholen ieder voor 10.000 euro steun bij het fonds kunnen aanvragen.
jeugeducatiefonds
Hans Spekman en wethouder Willemien Treurniet delen boeken uit aan groep 7 van basisschool Het Element in Middelburg © Adrie Boxmeer
Directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds vertelde vandaag op Het Element aan docenten van de vijf scholen dat het fonds steeds noodzakelijker wordt. Dat merken de docenten in hun klassen zelf uiteraard ook. Spekman: "De nood is groter geworden en daar kunnen ouders vaak weinig aan doen. De inflatie giert de pan uit. Dat zorgt ervoor dat veel mensen nu in de financiële problemen komen. Daarbij gaat het niet, wat vaak wordt gedacht, om mensen die een uitkering hebben. Verreweg de grootste groep, misschien wel zo'n 75%, heeft een baan."

Alle begrip

Het fonds werkt samen met basisscholen. Dat heeft een duidelijke reden. "Kinderen die in armoede opgroeien doen het minder goed op school" vertelt Spekman. "Dat ligt niet aan hun verstand, maar aan de situatie thuis. Wij willen scholen compenseren voor wat ouders helaas zelf niet kunnen doen. Dat vinden ouders vaak verschrikkelijk. Maar als je drie, vier banen hebt voor weinig geld, dan heb ik er alle begrip voor dat je, eenmaal thuis na een lange werkdag, geen energie meer hebt om je kinderen dat extra te geven wat ze eigenlijk nodig hebben."
Eén op de twintig kinderen in groep 5 heeft geen bed
Het Jeugdeducatiefonds krijgt zelf geld van met name particulieren, bedrijven en gemeenten. Spekman: "We zien dat steeds meer ouders de vrijwillige ouderbijdrage die scholen vragen niet meer kunnen betalen. Dat betekent dat die kinderen niet mee kunnen als de klas naar het theater gaat of naar het museum. Wij ondersteunen de scholen hierbij."
Daarnaast trekt het fonds bij het Rijk aan de bel naar aanleiding van de toenemende armoede. "Het aantal kinderen dat zonder ontbijt naar school komt neemt toe", zegt Spekman. "Daarom zorgen scholen steeds vaker ook voor ontbijt en een lunch. Het ministerie moet met geld oer de brug komen, want op een lege maag kun je niet leren."
Volgens Spekman komt het ook steeds vaker voor dat leerlingen thuis geen bed hebben. "Eén op de twintig kinderen in groep 5 heeft geen bed, blijkt uit onderzoek. Ook zonder goede nachtrust kom je minder goed aan leren toe."

Boek

Als afsluiting van zijn bezoek aan Middelburg deelde Spekman samen met wethouder Willemien Treurnet aan de leerlingen van groep 7 van Het Element het boek 'Het werkstuk of hoe verdween ik in de jungle' van Simon van der Geest uit.
Dit is een artikel van WFM96.