Salar Azimi komt ook met privéjet Qatar niet in en dus kan hij Iran niet aanmoedigen op het WK

Hij moest en zou naar Qatar gaan om Iran aan te moedigen tijdens het WK voetbal. Maar voorlopig komt zakenman Salar Azimi niet verder dan luchthaven Schiphol. "Ik ben sprakeloos", zei hij vanochtend in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.
Salar Azimi
Zakenman Salar Azimi wilde naar het WK in Qatar © Omroep Zeeland
Azimi heeft naar eigen zeggen al vier pogingen gedaan om in Qatar te komen, het land dat dit jaar het WK voetbal organiseert. En hij komt maar tot één conclusie: Qatar had niet het gastland moeten zijn. "Ze kunnen niet eens vijf kamelen eten geven, rondrijden en terug in de stal zetten, laat staan een WK organiseren."
De zakenman komt niet verder dan Schiphol, omdat hij problemen heeft met het installeren van de app Hayya. Wie naar Qatar afreist moet in ieder geval die app downloaden en installeren. Het geeft de bezoeker ticketinformatie en toegang tot de metro.
Wie naar Qatar afreist wordt gevraagd om twee apps te installeren: Ehteraz (een coronatracker) en Hayya. De Nederlandse privacywaakhond raadt bezoekers aan om die apps op een aparte telefoon te zetten, de apps zouden persoonsgegevens verzamelen. Zo kan er onder meer gekeken worden met wie je gebeld hebt.
Een paar dagen geleden was de zakenman uit Aardenburg met Iraanse roots nog vastbesloten om Iran aan te moedigen tijdens de wedstrijden "tegen de aartsvijand" Amerika. Een wedstrijd met een bijzondere lading voor Azimi. Die landen stonden ook tijdens het WK van 1998 tegenover elkaar en daar was Azimi bij. Het werd toen 2-1 voor Iran.
Salar Azimi tijdens Amerika - Iran op het WK in 1998
Salar Azimi tijdens Amerika - Iran op het WK in 1998 © Privéfoto
Azimi heeft ondertussen zo'n 5.000 euro uitgegeven aan onder meer vliegtickets, wedstrijdkaarten en hotelreserveringen, maar zit ondertussen nog steeds in Nederland. De vliegtuigen naar Qatar vlogen wel, maar zonder de zakenman aan boord. "Zonder die app kom je het vliegtuig niet in."

Ook geen vlucht met privéjet

Zelfs een vlucht met een privéjet zit er voor Azimi niet in. "Ik had net een maatschappij aan de lijn. Je praat dan over 105.000 euro voor een vlucht met een privéjet." Maar dan nog komt Azimi het land niet in vanwege de problemen met de app.
Azimi heeft de hoop inmiddels opgegeven en verwacht niet dat hij in het stadion zit als zijn landgenoten het opnemen tegen Amerika. Maar hij hoopt bij een eventuele volgende wedstrijd van Iran op dit WK wel op de tribune te zitten. Dat kan een bijzonder affiche zijn, want Iran en Nederland kunnen elkaar treffen in de achtste finale.

Vriend Louis van Gaal kan kaarten regelen

In dat geval verwacht Azimi geen geld aan kaarten kwijt te zijn. "Dan zou ik Louis van Gaal, Andries Noppert of een van mijn andere vrienden moeten appen dat ze de kaarten klaarleggen. Dat is het probleem niet."
Salar Azimi en Louis van Gaal
Salar Azimi en Louis van Gaal © Salar Azimi
Azimi denkt dat ook duizenden anderen problemen met de app ondervinden. "De procedure duurt heel lang. Je moet bijvoorbeeld zeggen waar je slaapt, met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt, het zijn allemaal verschillende dingen die je moet doen. Dat is moeilijker dan een satelliet naar de maan sturen, zo lijkt het."

Wedstrijd bij vrienden kijken

Voor de wedstrijd van Oranje die om 16.00 uur op het programma staat, heeft hij in ieder geval een adresje. "Ik heb afgelopen twee weken bij de jaarbeurs in Utrecht gekeken, bij mijn goede vriend Frans Duijts. En dat was super goed bevallen. Met Wolter Kroes en andere vrienden die hebben opgetreden."
Hoe leuk het feestje in Utrecht ook is, zijn hoofd staat er momenteel nog niet naar. "Andries (Noppert, red) rekende op mij, hij had nog geappt. En heel veel andere vrienden van mij die in Qatar zijn, appen mij."

Azimi houdt hoop

Ondanks de tegenslag houdt Azimi hoop dat hij Iran kan moedigen op het WK. "De kans is aanwezig dat de Hayya app vanmiddag in orde is. Dan zou het kunnen dat ik de wedstrijd van zaterdag pak van Nederland tegen Iran. M'n vaderland tegen m'n moederland. Dus dat is ook wel bijzonder."
Salar Azimi legt uit waarom hij nog niet in Qatar is