De wederopbouw van Middelburg in een voorstelling

Het is 1948, de oorlog is voorbij en Middelburg wordt na het bombardement van 17 mei 1940 weer opgebouwd. Het is het decor van de 150e voorstelling van het Middelburgs theater. Het verhaal genaamd 'De jongen van de Lange Jan' gaat over Sjakie die bij zijn opoe woont, omdat zijn ouders zijn vermist. Op kerstavond hoopt hij ze bij elkaar te brengen.
Voorstelling: De jongen van de Lange Jan
Het verhaal begint een beetje triest, want Sjakie stuurt zijn moeder brieven waar hij geen antwoord op krijgt. "Ze worden nooit verstuurd want opoe houdt de brieven achter", vertelt scriptschrijver en regisseur Peter Adriaanse. Uiteindelijk komt Sjakie erachter. Hij is zo boos dat hij wegloopt en zich schuil houdt in de Lange Jan. "Rinus, de vader van zijn beste vriend, weet hem op kerstavond over te halen om naar beneden te komen. Ik kan alvast verklappen dat het goed afloopt."

Kleine verbouwing

In totaal doen er negentien spelers mee aan de productie en vier muzikanten. "Het is voor ons doen een grote productie en zelfs het podium moest worden verbreed. We hebben daardoor de eerste rij stoelen moeten weghalen om alle spelers genoeg ruimte te geven zodat ze in een groepsscène allemaal op het podium kunnen dansen en bewegen", aldus Adriaanse.

Geen acteerervaring

De hoofdrol wordt gespeeld door Daaf Hariot die meteen in het diepe wordt gegooid. "Het is de eerste keer dat ik in een toneelstuk speel", zegt hij. Dat hij gelijk in het middelpunt van de belangstelling staat in het stuk vindt hij bijzonder: "Maar het moeilijke van acteren vind ik wel dat je alles op commando moet doen."
De jongen van de lange jan
Simone Adriaanse (links) als juf Barends en Daaf Hariot (rechts) als Sjakie in toneelstuk De jongen van de Lange Jan © Omroep Zeeland
De heropbouw van Middelburg duurde van 1945 tot 1955. "Dat heeft denk ik een grote impact gehad op de inwoners. Door boeken door te spitten en op zoek te gaan naar de historie is dit verhaal uit de pen gerold. Het is een fictief verhaal met trieste, maar ook vrolijke mensen. Ik vind het mooi om te zien hoe groot de saamhorigheid onder de mensen toen was. Er waren geen telefoons of social media om afgeleid te zijn. Je had alleen elkaar en de mensen werkten samen om de stad op te bouwen. Dat trok mij van dit tijdsbeeld zo aan", zegt Adriaanse.
De voorstelling gaat vanavond in première en draait tot en met 15 januari in het Minitheater Middelburg.
Voorstelling Lange Jan
Een scene uit de voorstelling © Mini-theater Middelburg