Webcam Nieuwe Sluis al weken uit de lucht: 'Hij wordt ontzettend gemist'

Trouwe volgers van de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen zijn teleurgesteld. Ze konden drie jaar lang de werkzaamheden volgen via een webcam die gericht stond op de bouwplaats. Maar het beeld is sinds enkele weken uit de lucht en dat hebben ze bij de Nieuwe Sluis gemerkt.
Nieuwe Sluis dronebeelden november 2022
Luchtfoto bouwterrein Nieuwe Sluis - november 2022 © Mario Vermeirssen - droneteam Rijkswaterstaat
De mailtjes en telefoontjes stromen namelijk binnen met de vraag: waar is de webcam gebleven? Woordvoerder Debby van 't Westende kan daar kort over zijn: "Die is kapot." Maar er is goed nieuws. "Een nieuwe is onderweg, maar de levering liet op zich wachten." De verwachting is dat op 1 december de nieuwe webcam in gebruik wordt genomen.

Wereldwijd kijkers

Dat zorg vast voor blije gezichten, want de webcam werd volgens Van 't Westende erg gemist: "We kregen dagelijks berichten met het verzoek of hij alsjeblieft terug kan komen." Hoeveel mensen naar de beelden kijken, kan ze niet zeggen. "Omdat we de oude niet meer aan de praat krijgen, kunnen we 'm niet meer uitlezen. We weten wel uit oude metingen dat we zelfs kijkers in Canada en Indonesië hadden."
Webcam Nieuwe Sluis
Wie de bouw van de Nieuwe Sluis via de webcam wilt volgen, krijgt al enkele weken dit te zien © Nieuwesluisterneuzen.eu/webcam
De webcam is mogelijk tijdens werkzaamheden aangereden door een kraan. "Dat liet een van onze kijkers in ieder geval weten," aldus de woordvoeder. Concreet bewijs is er niet voor. De beelden zijn niet meer terug te halen omdat er niets wordt opgenomen.

Nog tot en met april

De nieuwe camera kan tot en met april blijven staan op de huidige plek. Hij moet daar uiteindelijk weg omdat hij nu op landtong Zuid staat, die wordt afgegraven. "Of er een vaste plek terugkomt, is nog niet duidelijk," laat Van 't Westende weten. "Het kan ook zijn dat we hem meerdere keren verplaatsen."