Tekort aan witte chocola zorgt voor stress bij chocolatiers: 'Witte letters alleen nog op bestelling'

De feestmaand staat voor de deur en daar horen vaak ook chocoladeletters bij, maar bij veel winkels is er een tekort aan chocolade voor deze letter. En vooral de witte chocoladeletter zal dit jaar niet veel te zien zijn. "Het is enorm stressen", vertelt Richard Jansen van Chocolate Lovers in Middelburg.
Wie van witte chocolade houdt, kan weleens mis grijpen
Het komt door een salmonellabesmetting die van de zomer plaatsvond in het chocoladebedrijf van Callebaut in België waardoor het bedrijf tijdelijk dicht moest. Het bedrijf produceert voor veel chocoladewinkels waardoor ook Chocolate Lovers in Middelburg.

Vooral probleem bij witte chocolade

"Het is echt gigantisch en veel stress. We hebben hierdoor ook bepaalde opdrachten niet kunnen oppakken", vertelt de eigenaar. Het probleem ligt nu vooral bij de witte chocolade en dat is terug te zien bij de chocoladeletters die nu volop in trek zijn. "Ik heb simpel gezegd wel de S, daar heb ik er nog een paar van liggen, maar voor de rest niets. Normaal hebben we het hele alfabet van melk, wit en puur staan. Dat is er nu niet."
De eigenaar kan nog wel pure of melk chocoladeletters verkopen. Dit komt omdat Jansen via via nog zoveel mogelijk chocolade heeft gekregen. "Maar het is op rantsoen."
Tekort aan witte chocolade
Er worden volop chocoladeletters gemaakt, maar op de witte chocolade wordt bespaard © Omroep Zeeland
Niet alleen Chocolate Lovers kampt met dit probleem ook het Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken in Middelburg heeft er last van. Zij hebben op dit moment nog 175 kilo chocolade op voorraad en normaal gesproken is dat het dubbele. Dus ook zij gaan zuinig doen. Eén van de maatregelen is dat je alleen nog witte chocoladeletters op bestelling kan kopen. Chocolate Lovers werkt ook met deze methode.

'Het zullen er niet veel zijn'

Voor Mauritsz in Axel is het een groot probleem. De winkel krijgt mondjesmaat chocolade aangeleverd van het merk Callebaut. Op dit moment hebben zij een tekort aan alle smaken (wit, melk en puur). Chocoladeletters kunnen zij wel leveren, maar dat komt omdat ze op zoek zijn gegaan naar andere merken met dezelfde kwaliteiten. Veel chocoladewinkels zijn overgestapt naar een andere leveranciers of maakten daar al gebruik van. Zoals PT Chocolate presents in Cadzand en Chocolatier Burger in Middelburg en een chocoladezaak in Zierikzee.
Jansen vreest er voor dat de mensen die dol zijn op een witte chocoladeletter dit jaar pech hebben. "Het zullen er niet veel zijn."