Wethouder wil dat projectontwikkelaar afziet van omstreden dijkwoningen Kruiningen

Wethouder Nico van der Hoest (Reimerswaal) heeft de Kruiningse projectontwikkelaar Huib Knulst gevraagd af te zien van de bouw van negen panoramavilla's op de dijk bij de Veerhaven: "Zou je dat nou wel doen, in je eigen dorp, met al die bezwaren van de omwonenden." Maar de ontwikkelaar is trots op zijn ontwerp en zet de bouw door. Komend voorjaar gaat de bouw van start.
Luchtfoto Oude veerhaven Kruiningen
Nieuwbouwwijk Kruseveer bij de oude Veerhaven in Kruiningen © Jordi van der Meijden
Van der Hoest is op dringend verzoek van de Reimerswaalse fractievoorzitters het gesprek aangegaan met de ontwikkelaar. Deze staat in z'n recht om de luxueuze woningen op de vroegere havendijk te bouwen, maar sinds tien jaar komen deze niet meer voor op de plankaarten. Voor een aantal bewoners van de nieuwbouwwijk komen de villa's als een complete verrassing. Maar de gemeenteraad kan weinig doen en ook het college moet instemmen met de bouwvergunning. "Volgens het bestemmingsplan mogen ze er komen."

Geen verrassing

In het eerste kwartaal van 2023 begint het Kruiningse ontwikkelbedrijf Middelplaat, waarvan Knulst eigenaar is, met de bouw van de villa's die een krappe miljoen euro per stuk moeten opbrengen. Woordvoerder Leon Jobse van Middelplaat bevestigt dat de wethouder de bouw heeft ontraden. Dat komt niet als een verrassing 'gezien de opvatting van een deel van de raad, die tegen de nieuwbouw is'.

Overlast beperken

Jobse benadrukt dat Middelplaat voldoende maatregelen neemt om bouwoverlast voor de omwonenden te beperken. Zo komen er speciale funderingspalen die trillingen moeten opvangen. De kans op schade acht hij minimaal. "En mochten er desondanks toch scheuren in muurwerk komen, dan zijn we daarvoor verzekerd", zegt hij.
Met de bouw van de panoramavilla's is de bouw van de wijk Kruseveer voltooid. Daarmee is de Kruiningse haven ook de eerste van de vier Zeeuwse veerponthavens aan de Westerschelde die een nieuwe invulling heeft gekregen.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.