Eén ding mist dit WK: hét binnengesmokkelde spandoek van Kloosterzande

Waarschijnlijk heb je hem wel eens gezien tijdens het kijken naar een WK- of EK-wedstrijd: hét spandoek van Kloosterzande. Een delegatie uit het dorp smokkelt iedere wedstrijd het doek naar binnen. Maar dit jaar kijken ze thuis: "We kijken er met gemengde gevoelens tegenaan", vertelt Jacqo Neve uit Kloosterzande.
In Kloosterzande werd vandaag gezamenlijk het WK bekeken
Neve gaat graag alle EK's en WK's af, inclusief spandoek. Toch moest hij samen met zijn medespandoekdragers de keuze maken om Qatar aan zich voorbij te laten gaan: "Het is heel simpel. Het kost een bom met duiten. We hebben wel gekeken naar accommodaties, maar het is absurd welke prijs je moet betalen. Het is dan dus logisch dat je niet gaat. Ook omwille van de politieke kwestie gaan we niet."
Spandoek Kloosterzande
Het spandoek van Kloosterzande hangt nu gewoon thuis op © Omroep Zeeland
Dat betekent dat de zege van Nederland op Qatar vanmiddag gewoon in Kloosterzande gevierd werd. Neve moet toegeven dat je op het scherm eigenlijk meer ziet dan in het stadion: "Maar het gaat om de sfeer, het plezier, de dingen die er zijn en er toe doen om het leuk te maken in het stadion."

Sfeer in Kloosterzande ook goed

Toch is ook de sfeer in Kloosterzande goed: "Die is hier ook prima. Op een doordeweekse dag zit je normaal gesproken niet in het café. Dat is nu wel. Hoeveel geluk kun je hebben?"
Spandoek Kloosterzande
Het spandoek was eerdere wedstrijden prominent in beeld © NOS
Hij hoopt dat hij het volgende kampioenschap er wel gewoon weer kan zijn. "En dan proberen we ons spandoek ook weer naar binnen te smokkelen in het stadion, zeker. Het is elke keer een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. Er zijn plekken waar je eigenlijk niks mag meenemen, maar dat probeer je dan toch op te hangen."

Klein opvouwen

En toch heeft Neve het altijd voor elkaar gekregen. En zo lukt dat: "Het spandoek zo klein mogelijk opvouwen zodat het in een rugtas past en het zo aanvoelt alsof er niks in die rugzak zit."