Familie doodgestoken Rainée: 'Elke dag gaan we opnieuw kapot aan het verlies'

Opnieuw een loodzware dag voor de familie Laveist uit Vlissingen. De jongen die ervan wordt verdacht hun zoon, broer en oom te hebben doodgestoken, staat voor het eerst voor de rechter in Middelburg. Rainée Laveist stierf op 8 september op het Bellamypark in Vlissingen, toen hij tijdens een studentenfeest een ruzie probeerde te sussen. Hij was twintig jaar oud.
Familie Rainée Laveist: "Elke dag gaan we opnieuw kapot aan het verlies"
Toen Rainée een klein jongetje was, had hij grote dromen. Hij fantaseerde over een toekomst als profvoetballer. Later, toen bleek dat zijn voetbaltalent niet groot genoeg was, stelde hij die droom bij. "Hij droomde groot", vertelt zijn oudste zus Tiffany. "Zijn laatste droom was om te gaan lassen, om onderwaterlasser te worden, zodat hij rijk kon worden en zijn droomauto en droomhuis kon kopen."

Hij hield van grapjes maken

Rainée groeide op in een gezin met twee oudere zussen en een jonger broertje. "Hij hield van grapjes maken", zegt Tiffany. Rainée was een vrolijk kind. Altijd lachen, altijd actief. En hij was supersociaal. Hij ontfermde zich over zijn jongere broertje en zijn oudste neefje, vond het leuk om met ze te voetballen en hen van alles te leren. Als zijn moeder hem nodig had voor een klusje, stond hij voor haar klaar. Oók de laatste maanden nog, toen hij al op zichzelf woonde.
Rainee Laveist
Rainée Laveist tijdens zijn laatste vakantie met zijn zussen en zijn broertje © privéfoto
Hij was écht lief, vertellen zijn zussen Tiffany en Zia. Geliefd op school, geliefd bij zijn collega's. "We zijn na zijn dood naar zijn werk geweest", zegt Tiffany. "Hij deed een BBL-opleiding. Hij werkte bij Fundex Equipment in Middelburg én hij ging naar school bij Scalda. Op zijn werk hebben ze laten zien waar hij werkte en we hebben met zijn collega's gepraat. Dat was heel bijzonder. Ze vertelden dat Rainée eerst een beetje verlegen was, maar hij heeft daar echt vrienden gemaakt."

Familiemens

Rainée was een familiemens. Op zijn rechteronderarm liet hij een tatoeage zetten. "Familia stond erop. We spraken elkaar elke dag. We belden of we appten. Hij had met iedereen goed contact." Zijn neefjes en nichtjes, de kinderen van zijn oudere zussen, waren dol op hun oom Rainée. "Mijn oudste was als een broertje voor hem. En hij kwam nog elke dag bij onze moeder. We hadden nooit echt ruzie. Als we een keer woorden hadden, was het binnen tien minuten weer goed."
De tatoeage die Rainée op zijn arm had
De tatoeage die Rainée op zijn arm had © privéfoto
Hoewel hij jong was, had Rainée het goed voor elkaar. Hij woonde op zichzelf, deed een opleiding, had ook nog weekendbaantjes om geld te verdienen, in de horeca en als coronatester. "Hij hield van sporten", vertelt Tiffany. "Met zijn vrienden naar de sportschool, zaterdags op het voetbalveld. Wat drinken of eten met zijn vrienden. Hij genoot echt van het leven."
Pas bij de stille tocht beseften we hoe geliefd hij echt was geweest.
Tiffany Laveist, zus van Rainee
Toen er bij de stille tocht, die begon voor de deur van de familie, zóveel mensen kwamen, was ook de familie verrast. "Hij kende veel mensen, pas toen beseften we hoe geliefd hij echt was geweest. Honderden mensen kwamen hier lichtjes zetten tijdens de stille tocht." De indrukwekkende stoet ging van de woning van de familie naar het Bellamypark.

Antwoord op vragen

Het verbaast de familie niet dat hij die donderdagavond tussenbeide kwam bij een ruzie. Wat er precies gebeurd is, weten ze niet. "Veel weten we zelf niet. Wat we weten is dat hij een ruzie wilde gaan sussen. Rainée was met vrienden bij dat festival. Zijn vrienden hebben het er ook heel moeilijk mee, het zijn toch jongens dus praten doen ze niet zoveel. We hopen tijdens de rechtszaak antwoord te krijgen op onze vragen."
"We spreken daar elke dag met elkaar over. Hoeveel pijn het ons doet en wat we het liefst willen. Wij hopen dat de verdachte als volwassene berecht wordt, ook vanwege wat hij hiervoor heeft gedaan. Zijn vorige straf heeft blijkbaar niet genoeg geholpen om hem weer te heropvoeden. Dus wij vinden dat hij als volwassene berecht moet worden. Zodat hij goed voelt wat ons is aangedaan, ook al voelt hij nooit hetzelfde als wat wij voelen. Ik vind dat hij mijn broertje heeft vermoord."
Rainee Laveist
Rainée Laveist © privéfoto
"Het is moeilijk, heel moeilijk, want je gaat elke dag opnieuw kapot. En hij heeft niet alleen mij kapot gemaakt, hij heeft ook mijn ouders kapot gemaakt, mijn zus, mijn broertje en ook onze kinderen die hem elke dag zagen. Dat doet heel veel pijn. We gaan veel naar het graf van Rainée, om dat netjes te houden. Hij was zelf ook altijd netjes op alles."
Als zijn zus Tiffany over hem praat verschijnt er ondanks het grote verdriet als vanzelf een lach op haar gezicht. "Hij was gewoon altijd vrolijk. Altijd grapjes maken, altijd een glimlach. Hij was gék op dansen, op muziek. Altijd in voor een lolletje. Hij maakte graag TikTokfilmpjes met dansjes." Op de dag dat hij stierf, maakte hij er nog één, op zijn werk. Laskap op en dansen. "We hebben tijdens zijn begrafenis, in de kerk, met alle mensen dat laatste dansje gedaan. Iedereen deed mee. Dat was geweldig om te zien. Rainée heeft heel veel mooie herinneringen achtergelaten. Heel veel."

De verdachte (17)

De jongen die verdacht wordt van het doden van Rainée, is eerder veroordeeld voor gewelddadige overvallen op juwelier 't Goudoppertje en snackbar de Friethoek in Middelburg. Bij de overval op de juwelier stak de toen 15-jarige Middelburger de eigenaar twee keer in zijn zij. De overval op de snackbar mislukte.
Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat de Raad voor de Kinderbescherming zich in maart 2021 zorgen maakte over 'de gewetensontwikkeling en het morele besef van verdachte'. "Verdachte heeft in korte tijd drie ernstige delicten gepleegd en niet nagedacht over de gevolgen voor de slachtoffers." Deskundigen schatten de kans hoog in dat hij nog een keer zoiets doet als er niet wordt ingegrepen.
De jongen kreeg in maart vorig jaar een celstraf van ruim zeven maanden en een voorwaardelijke straf. Daarnaast moest hij therapie volgen, begeleid worden, kreeg hij huisarrest en kreeg hij een enkelband. Op het moment dat hij Rainée neerstak, zat hij nog in zijn proeftijd.
Omdat de verdachte zeventien jaar oud is, blijven de deuren van de rechtbank dicht voor het publiek. Het jeugdstrafrecht beschermt jonge verdachten meer dan volwassenen. Hen wordt meer privacy gegund en de straffen zijn meer gericht op heropvoeding dan op vergelding.