'Twee nieuwe kerncentrales bij Borssele in 2035'

Er komen twee nieuwe kerncentrales in Borssele, die uiterlijk in 2035 moeten draaien. Bronnen rond de coalitiepartijen bevestigen dit aan de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws, die de hand wisten te leggen op een conceptbrief van het kabinet. Het Rijk zal bijdragen aan de kosten van de bouw. De definitieve kabinetsbrief wordt vrijdag verwacht.
Kerncentrale
Er komen nog twee kerncentrales bij in Borssele. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit conceptstukken. © ANP
Volgens RTL is het nog niet duidelijk hoeveel het Rijk precies zal bijdragen. Maar het kabinet wil kiezen voor twee zogenoemde 'generatie III+ reactoren'. Daarmee kan 11 tot 15 procent van de totale hoeveelheid aan elektriciteit in Nederland worden opgewekt.
Draagvlak onder de lokale bevolking is wel een noodzakelijke voorwaarde om het project door te laten gaan, vindt het kabinet. Grote bezwaren van de bevolking zijn niet te verwachten.
Zeeland was al langer 'in de race' als locatie voor twee nieuwe kerncentrales. Eerder gaf het kabinet aan dat zij drie locaties op het oog heeft en daar nog een keuze uit moest maken. De twee andere locaties waren de Tweede Maasvlakte en de Eemshaven. In Groningen had men al aangegeven niet te zitten wachten op kerncentrales en op de Tweede Maasvlakte wil men vooral inzetten op de ontwikkeling van groene waterstof.
De huidige kerncentrale bij Borssele werd vijftig jaar geleden gebouwd en kwam in 1973 gereed. Het 'pensioen' van de kerncentrale is meerdere keren uitgesteld. In principe mag hij nu tot 2033 openblijven, maar de provincie had al aangegeven hem langer open te willen houden om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen.
Het is op dit moment de enige kerncentrale in Nederland. Deze centrale is in de praktijk goed voor zo'n 4 procent van de Nederlandse energiebehoefte.