Oranjefan Jan in Qatar geniet van sfeer, maar niet van spel Nederland: 'Er kan nog van alles gebeuren'

Oranjefan Jan Baart uit Goes geniet met volle teugen van het WK voetbal in Qatar, zowel in het stadion als daarbuiten. De mensen zijn vriendelijk, het eten en drinken is lekker en het weer is aangenaam. Over het spel van Oranje is Baart iets minder te spreken: "Als we verder willen, zullen we een tandje bij moeten zetten."
Oranjefan Jan Baart geniet in Qatar
Oranjefan Jan Baart geniet in Qatar © Jan Baart
Volgens Baart hoef je geen voetbalkenner te zijn om te zien dat Oranje beter moet spelen om verder te komen. "Het moet beter, maar dat vindt iedereen." De Oranjefan vertrouwt erop dat het spel ook beter wordt: "Daar ga ik wel vanuit. We hebben er de kwaliteiten voor. Het moet een keer gaan rollen, het moet een keer goedkomen."

'Geen verstand van voetbal'

Nederland won gisteren met 2-0 van gastland Qatar en plaatste zich daardoor voor de achtste finale tegen de Verenigde Staten. "Het stadion zat aardig vol. De Qatarezen hebben eigenlijk niet zo heel veel verstand van voetbal. Ze hadden een heel vak ingehuurd om een beetje sfeer te maken, dat kon je echt wel zien, die mensen worden daar voor betaald."
Oranjefan Jan Baart ontmoet fans van Ecuador
Oranjefan Jan Baart ontmoet fans van Ecuador © Jan Baart
Dat was misschien maar goed ook. "Bij de Oranjefans was het heel tam, om eerlijk te zijn." Volgens Baart had dat niets met het spel van Oranje te maken. "We zijn ook niet zo'n uitbundig volk hoor. We denken allemaal wel dat we goede supporters zijn en dat zijn we misschien wel. Maar qua lawaai zijn er wel wat landen die het beter kunnen. Vooral de Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen tappen wel uit een ander vaatje."
Jan Baart in Qatar
Jan Baart zegt dat alles in Qatar tot in de puntjes is geregeld © privéfoto
Ondanks het fletse spel van Oranje en de tamme supporters, geniet Baart met volle teugen in Qatar. "Ik vind het hier fantastisch. Het is iedere dag 30 graden en 's avonds zakt dat naar 22 graden. Het leven is hier niet duur, behalve de alcohol. Je kan hier voor een paar centen gewoon fatsoenlijk eten."
En ook de Qatarezen zijn bijzonder gastvrij, merkt Baart. "De mensen zijn ontzettend vriendelijk, misschien zijn ze geïnstrueerd om vriendelijk te zijn, maar voor ons is het fantastisch."

'Kan van alles gebeuren'

Baart hoopt dus nog even in Qatar te blijven en meer dan één voetbalwedstrijd van Nederland te kunnen zien, maar dan moet er dus eerst van Amerika gewonnen worden. "Het zou moeten kunnen als Nederland zijnde. Een bal is rond, we gaan de knock-outfase in en dan kan er echt van alles gebeuren."