Sandra H. kneep keel Ichelle twee keer dicht

Er zaten enkele uren tussen het moment waarop Sandra H. Ichelle van de Velde uit Oostburg voor de eerste keer in een opwelling de keel dichtkneep (ergens tussen 14.00 en 16.00 uur) en het moment waarop ze haar voor de tweede keer wurgde (omstreeks 17.30 en 18.50 uur). De rechtbank in Middelburg veroordeelt Sandra H. daarom voor moord met voorbedachte rade.
Rechter veroordeelt Sandra H. voor moord
Tijdens een ruzie in de keuken achter haar winkel in spirituele artikelen, krijgt Ichelle van Sandra een duw en valt met haar hoofd tegen de radiator. Er is net uitgekomen dat een liefdesrelatie is ontstaan tussen Ichelle en de man van Sandra. Door de klap met het hoofd op de radiator raakt Ichelle gewond en bewusteloos. Het wordt Sandra H., naar eigen zeggen, zwart voor de ogen en ze knijpt Ichelles keel dicht en legt haar onder de tafel.

Klant hoorde gekreun

Een getuige vertelt later aan de politie dat zij die bewuste middag in de winkel tijdens het kopen van twee kaarten en vier pakjes wierook gekreun hoort. "Het gekreun duurde best lang, tien of zeven seconden", zo beschrijft de rechter de getuigenis. De getuige verklaart dat Sandra schrok, bleek en alert werd en zei dat ze even ging kijken. "Eén of twee minuten later kwam ze terug en zei dat het in orde was. Het gekreun was gestopt. Er was achter het gordijn geen woord gezegd", aldus de rechtbank.
Deze getuigenis is de basis voor de veroordeling voor moord met voorbedachte rade. Het Openbaar Ministerie had eerder deze getuigenis in twijfel getrokken, want die dag werd een nieuwe corona-lockdown ingesteld, maar dat argument verwerpt de rechtbank. Vooral omdat de getuige over het voorval praatte met haar zoon, voordat bekend was dat Ichelle werd vermist. "Zijn moeder vroeg zich af of ze aangifte moest doen, maar ze wist niet of er iets ergs gebeurd was", beschrijft de rechtbank in zijn vonnis.

Twee keer gewurgd

De rechtbank gaat ervan uit dat Sandra Ichelle "op enig moment na het gekreun, maar voordat zij de winkel rond 18.49 uur verliet, daadwerkelijk om het leven heeft gebracht door het (nogmaals) dichtknijpen van de keel."
Ichelle van de Velde
Ichelle van de Velde is in dec 2020 op 29-jarige leeftijd omgebracht door Sandra H. © Omroep Zeeland
De rechter sprak maandagmiddag, twee jaar na de moord, het vonnis uit. "Er zijn momenten geweest waarop u zich had kunnen beraden", sprak de rechter. "De rechtbank acht het bewezen dat u Ichelle opzettelijk en met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht gebracht."
Sandra H. krijgt achttien jaar gevangenisstraf opgelegd, gedragsbeïnvloedende vrijheidsbeperkende maatregel (psychische behandeling) en moet een schadevergoeding van bijna 200.000 euro betalen aan de nabestaanden.

Veroordeeld voor moord en wegmaken lichaam

In eerste instantie ontkende Sandra H., die een winkel had in dezelfde straat als Ichelles naaiatelier in Oostburg, iets met de verdwijning van Ichelle te maken te hebben. Ze riep zelfs op om te helpen met zoeken op sociale media en vertelde zich ook zorgen te maken. Later bekende ze alleen geholpen te hebben bij het wegmaken van het lichaam. Na vele verhoren, bekende ze dit voorjaar verantwoordelijk te zijn voor de dood van Ichelle.
In de winkel heeft Sandra H. het lichaam van Ichelle vijf weken verborgen gehouden. Met een elektrische zaag is het lichaam in negen stukken gezaagd, die zij in het afwateringskanaal in Retranchement heeft gedumpt. Haar dertienjarige zoon en een vriendje hebben geholpen met het tillen om een doos, waar een lichaamsdeel in zat, in de auto te krijgen.
De rechtbank rekent het Sandra H. zwaar aan dat zij het lichaam lang verborgen heeft gehouden, delen van het lichaam heeft gedumpt en pas 16 maanden later een verklaring heeft afgelegd.