'Het kan niet dat een azc het ene moment open is en dan weer dicht'

Over vier jaar staan er drie nieuwe asielzoekerscentra in Goes, Middelburg en Terneuzen. Daarnaast komt er een noodopvanglocatie voor 250 asielzoekers in Zierikzee. Alle dertien Zeeuwse gemeenten hebben dat besloten. Margo Mulder legt in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer uit waarom Zeeuwse gemeenten nauw samenwerken en dat er ingezet wordt op drie centra die voor langere tijd openblijven.
Margo Mulder, tijdens een rondleiding in noodopvanglocatie COA in de Zeelandhallen
Margo Mulder tijdens een rondleiding in noodopvanglocatie in de Zeelandhallen © ANP
De dertien gemeenten zaten al langer met elkaar om de tafel als het gaat om de opvang van asielzoekers. In 2020 werd al geconcludeerd dat die opvang anders moet, aldus Mulder. "Het kan niet dat een azc het ene moment open is, dan weer dicht en dan weer open. Dat geeft gedoe en is ook niet goed voor het draagvlak."

'Iedere gemeente doet iets'

Dat vier gemeenten komende jaren honderden asielzoekers opvangen, wil niet zeggen dat andere gemeenten niets doen, benadrukt Mulder. "Het uitgangspunt is geweest: iedere gemeente doet iets."
Mulder voert het woord namens alle Zeeuwse gemeenten over de opvang van asielzoekers. Ook in Goes merkte ze dat er af en toe wat onvrede was over de verdeling binnen de Zeeuwse gemeenten. Volgens haar vonden sommige raadsleden dat Goes zich in het verleden meer had ingezet voor de opvang dan andere gemeenten."
Daarom staat nu in het plan dat iedere gemeente iets doet. Zo moeten er bijvoorbeeld social workers ingezet worden, maar er worden ook plekken gezocht waar minderjarige vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Daarnaast moeten gemeenten zorgen dat asielzoekers zo goed mogelijk inburgeren.
Vlissingen had het plan om ruim duizend asielzoekers op te vangen op een cruiseschip. Later werd een streep door die plannen gezet, omdat burgemeester en wethouders zich onvoldoende gesteund voelden door de gemeenteraad. Het lijkt erop dat het plan voorlopig helemaal van de baan is. "Ook Vlissingen doet ontzettend veel als het gaat om opvang voor vluchtelingen, maar het cruiseschip staat niet in de Zeeuwse afspraken."
Over de plannen gaan de gemeenten met het Rijk in gesprek. "We willen dat er iets tegenover staat. We vinden dat we als Zeeland voorop lopen", aldus Mulder. "Dus Rijk, kom ons dan tegemoet als het gaat om voorzieningen en extra geld voor gebiedsontwikkeling dat weer nodig is voor opvang.

Geld komt van Rijk

De burgemeester benadrukt dat het geld voor opvang van asielzoekers altijd van het Rijk komt. "Een gemeente haalt dat nooit uit de eigen begroting. Het wordt een-op-een vergoed."
Wanneer er nieuwe plannen voor de opvang van asielzoekers naar buiten komen, stuit dat ook op weerstand bij een bepaald deel van de samenleving. Volgens Mulder is dat niet altijd nodig. "We hebben nu meer dan een jaar 320 mannen in de Zeelandhallen opgevangen, dat zijn expres alleen mannen, omdat we in die omstandigheden geen gezinnen kunnen opvangen. We hebben geen aanwijzingen vanuit de politie dat er daar dingen gebeuren."