Deze Zeeuwse bakker bakt de beste deegventers

Geen marsepein, pepernoten of speculaaskoeken, maar deegventers smikkelen met Sinterklaas! In Zeeuws-Vlaanderen een bekende lekkernij, maar in de rest van Zeeland voor velen nog onbekend. Voor Omroep Zeeland een goede reden voor een deegventerbakwedstrijd. Vijf Zeeuwse bakkers, zowel professioneel als amateur, deden mee.
Deegventjes? Wat zijn dat? Deze Zeeuwse bakker bakt de lekkerste ventjes
In alle vroegte leverden verschillende bakkers hun deegventers al af bij radiopresentatrice Elsa van Hermon. De wedstrijd werd gehouden in het radioprogramma Goedemorgen Zeeland. Vanaf 11.00 uur lagen er al bordjes vol met deegventers klaar voor de jury, die vervolgens de lekkernijen beoordeelden op smaak en uiterlijk. Voor ieder pluspunt kreeg de bakker een pepernootje. Hoe meer pepernootjes, hoe meer kans op de winst.

'Wij keken er vroeger altijd naar uit'

"De ene bakker let meer op het uiterlijk van de deegventjes dan de andere", zegt jurylid en televisiepresentator Martijn van der Werff. Van der Werff is opgegroeid met het eten van de deegventjes. "Wij keken er vroeger altijd al naar uit, maar mijn moeder is streng. Wij mochten ze eigenlijk alleen eten op 5 december, niet op de dagen voor Sinterklaas. Dat we er nu wel al lekker van mogen genieten is natuurlijk super, want eten is leven."
Lennart uit Terneuzen wint de deegventjesbakwedstrijd van Omroep Zeeland
Lennart uit Terneuzen wint de deegventjesbakwedstrijd van Omroep Zeeland © Omroep Zeeland
De deegventers, deegbolletjes die lijken op witte puntjes, kunnen gegeten worden met Zeeuws speculaas, boter en of suiker. "Ik vind nummer drie met suiker wel erg lekker", gaf jurylid en verslaggever Karlijn de Splenter toe aan Van der Werff, terwijl ze een stukje deegventer met suiker in haar mond stak. "Maar goed, met suiker is misschien alles wel lekker."
De jury: Karlijn de Splenter en Martijn van der Werff
De jury: Karlijn de Splenter en Martijn van der Werff © Omroep Zeeland
De Splenter vindt het belangrijk dat de wedstrijd vandaag gehouden wordt. "Ik vond het gek om te horen dat veel collega's hier bij Omroep Zeeland eerst helemaal niet wisten wat deegventers waren. We willen het door middel van de wedstrijd meer onder de aandacht brengen."
Uiteindelijk kwam de jury tot een besluit: nummer vier, de deegventjes van bakker Van de Velde uit Terneuzen heeft de bakwedstrijd gewonnen. Juichend van blijdschap namen de bakkers uit Terneuzen hun prijs, een ware trofee, in ontvangst. "We zijn er heel blij mee! Enne, eet smakelijk!"