Van pirouetjes op het ijs tot curling: schaatsbaan Middelburg na twee jaar weer geopend

De stadsomroeper heeft woensdagmiddag met een bel de schaatsbaan geopend op de Markt in Middelburg. Die was twee jaar afwezig door corona. De schaatsbaan ging wel een week later open, om de energiekosten wat te drukken. "Ik heb er heel veel zin in", vertelt organisator Patrick Gabrielse. Schaatsen met deze koude dagen is mogelijk tot 15 januari.
Van piroulette op het ijs tot curling: schaatsbaan Middelburg na twee jaar weer geopend
De organisator is niet de enige die blij is dat de schaatsbaan na twee jaar weer is geopend. Kinderen schaatsten na de opening meteen de baan op. "Ik vind het echt super leuk dat we na twee jaar weer kunnen schaatsen. We dachten, we gaan meteen langs", vertelt een meisje tijdens het schaatsen met haar vriendinnen. "Het is heel leuk om hier te schaatsen", vertelt een jongetje naast zijn moeder.

Stijgende energieprijzen

Het was volgens de organisator wel lastig om weer op de Markt te staan, want na de coronacrisis gingen ook de energieprijzen omhoog. "We hebben gelukkig veel sponsors die mee willen doen met de ijsbaan. Er zijn er ook een paar afgehaakt, maar sommige doen juist weer wat extra's. Vandaar dat we het voor elkaar hebben gekregen. Ik weet op 18 januari als we klaar zijn, pas of het rendabel is", vertelt Gabrielse.
De schaatsbaan in Middelburg is geopend
Met een grote bel opende de stadsomroeper officieel de schaatsbaan op de Markt in Middelburg © Omroep Zeeland
Vorig jaar was de organisator al bezig met een nieuwe ijsbaan omdat toen de energieprijzen al stegen. Dat werkt dit jaar in het voordeel. "Daar profiteren we nu een beetje van, maar ik weet nog niet zeker of het profiteren is." Daarom is de schaatsbaan een week later geopend en is de prijs van de entreetickets ook wat verhoogd.

Winters weer

Voor de komende dagen wordt er winters weer verwacht en daar is Gabrielse heel blij mee. "Ik ben positief en blij verrast. Het meest ideale is twee graden boven nul overdag en min twee 's nachts en die kant gaan we een klein beetje op. En als het koud is, hebben mensen ook zin om winterse activiteiten te gaan doen."

Overlast

Ondanks de vrolijke opening zijn er bij de politie al meerdere meldingen geweest van overlast bij de ijsbaan. Zo werd er onder meer met vlaggenmasten gegooid. Aan het begin van de avond werd er iemand bij de ijsbaan aangehouden voor mishandeling en vernieling. Die verdachte verzette zich zodanig dat agenten pepperspray moesten gebruiken.