Dure auto's voor de deur én een uitkering: celstraf en taakstraffen voor Vlissingse fraudeurfamilie

De rechtbank in Middelburg heeft celstraffen en taakstraffen opgelegd voor de Vlissingse familie die onder meer fraude pleegde en namaakkleding verkocht. De 50-jarige vader van het gezin moet een jaar de cel in, zijn ex-echtgenote en oudste dochter kregen taakstraffen. De jongste dochter is vrijgesproken.
Politie neemt merkkleding in beslag
Politie neemt merkkleding in beslag © Politie
De vader, zijn ex-vrouw en hun twee dochters stonden twee weken geleden voor de rechtbank in Middelburg. De officier van justitie eiste tegen de vader een celstraf van drie jaar. Tegen de moeder werd een werkstraf van 240 uur geëist, waarvan 80 voorwaardelijk. De oudste dochter zou vier maanden voorwaardelijke celstraf moeten krijgen met een onvoorwaardelijke werkstraf van 240 uur. Tegen de andere dochter werd voor het witwassen een werkstraf van 240 uur geëist, waarvan 120 uur voorwaardelijk.

Uitspraak van de rechtbank

De rechtbank ging hier niet volledig in mee. De vader moet volgens de rechtbank in Middelburg een jaar de cel in. Daar bovenop krijgt hij zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De moeder werd vrijgesproken voor witwassen, maar volgens de rechtbank wist ze heel goed wat er gebeurde. "Het verweer dat er vanwege de Turkse cultuur sprake was van psychische overmacht, waarbij de man het voor het zeggen heeft, was volstrekt onvoldoende onderbouwd", oordeelde de rechter. De vrouw kreeg een taakstaf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. De oudste dochter van het gezin kreeg een taakstraf van 240 uur. De jongste dochter werd vrijgesproken.

Dure auto's voor de deur

Bij het gezin stonden dure auto's voor deur, zoals een dure Mercedes, een Range Rover en een BMW. Dat riep vragen op bij de sociale recherche, omdat het gezin leefde van een uitkering. De auto's met Belgisch kenteken stonden op naam van een Belgische firma: VOF Oceaan Group. De 50-jarige vader en zijn 29-jarige dochter bleken eigenaar van dat bedrijf te zijn, dat in Kortrijk gevestigd was. Met dit bedrijf zou het tweetal valse merkkleding en accessoires hebben ingekocht en verkocht, zowel in een winkel in Kortrijk als in een winkel in Vlissingen.
Het bedrijf VOF Oceaan Group werd begin 2019 overgeschreven naar de Camicie Group, gevestigd op hetzelfde adres in Kortrijk, maar dan op naam van de, inmiddels, ex-vrouw en hun 26-jarige dochter.