Gratis eten op basisscholen door armoede: 'We zagen zelfs een kind met een paar frietjes in haar brooddoos'

Vijfhonderd basisscholieren van de Archipel Scholen op Walcheren krijgen iedere dag gratis lunch. Enkele scholen krijgen zelfs twee keer per week warm eten. Volgens bestuurder Henk Zielstra is het hard nodig, omdat de armoede toeneemt. "Het heeft resultaat, want we zien een totaal ander kind als het goed eet."
Schoolontbijt
Beeld ter illustratie © ANP
Zielstra had een paar jaar geleden nooit gedacht deze maatregelen te nemen. Maar hij zag steeds meer kinderen op school komen zonder ontbijt in de maag, vanwege ouders in armoede. "Een meisje kwam met een roze eettrommel met daarin vier koude frietjes van de vorige dag. Dit was als lunch bedoeld. Daar kun je natuurlijk geen schooldag op doen."

'Het blijft niet bij kinderen van minima'

Hij heeft nog meer voorbeelden over schrijnende situaties, zoals een moeder die een lening afsloot om haar kinderen eten te geven. Bestuurder Zielstra ziet dat het door de oplopende prijzen, niet alleen blijft bij kinderen van minima, maar ook bij gezinnen met een normaal inkomen.
Vorige maand begon de Archipel op vijf scholen met de lunch. Ook zijn er een aantal vestigingen die warm eten krijgen tussen de middag. Het wordt gemaakt door ouders en bedrijven, waarbij de kinderen soms geholpen worden door ervaren koks. De lunch wordt met heel de school samen genuttigd. Ook wordt er niets weggegooid. Eten wat over is, wordt meegeven aan kinderen die het nodig hebben.
Henk Zielstra
Henk Zielstra © Omroep Zeeland
Aan het samen bereiden en eten zit ook een groot sociaal aspect. Zo helpen leerlingen uit de hogere groepen mee en zien ze hoe je op een relatief goedkope manier eten kan maken, aldus Zielstra. "Je ontmoet elkaar ook aan tafel en op deze manier leren ze ook dat de achtergrond van klasgenoten anders kan zijn. Dat is mooi, want misschien leer je dan wel voor het leven."
Het initiatief is een samenwerking van het Jeugdeducatiefonds, waaraan 500 Nederlandse basisscholen meedoen. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stellen 5 miljoen euro beschikbaar aan het Jeugdeducatiefonds om voor de duur van 4 maanden de leerlingen van deze scholen een goede start van de dag te geven.

'Misschien in de toekomst wel op alle scholen'

Zielstra sluit niet uit dat het aantal scholen nog gaat oplopen. Hij verwacht dat er structureel aandacht moet zijn, nu de kosten alleen maar oplopen voor veel ouders. "Het is nu min of meer geregeld tot het einde van het schooljaar, maar ik weet ook dat dit dan nog niet opgelost is in de samenleving. Het kan zo zijn dat we het in de toekomst misschien wel op alle scholen gaan doen."
Henk Zielstra ziet zelfs kinderen met koude frietjes naar school komen.