Irritatie over uitlekken van plannen: besluit twee nieuwe kerncentrales week later

Zeeland blijft nog in onzekerheid over de komst van nieuwe kerncentrales in Borssele. Dinsdag lekte uit dat minister Jetten (Klimaat & Energie) had besloten dat die kerncentrales naar Zeeland zouden komen. Dat besluit zou morgen genomen worden in de ministerraad, maar volgens verschillende bronnen wordt dat besluit uitgesteld.
Tweede kerncentrale ingetekend
Morgen nog geen besluit over een tweede en derde kerncentrale bij Borssele © Omroep Zeeland
Juist omdat het onderwerp eerder deze week is uitgelekt, is het onderwerp van de agenda van de ministerraad geschrapt. De Tweede Kamer is al langer verbolgen over het feit dat zij herhaaldelijk besluiten vanuit de media moeten vernemen in plaats van dat zij daarover geïnformeerd worden. Vorige week stuurde Kamervoorzitter Vera Bergkamp nog een brief naar premier Mark Rutte om die irritatie kenbaar te maken.

Gelekte onderwerpen aanhouden

In reactie op die brief liet de premier vorige week al weten dat "de ministerraad heeft besloten her in te voeren het gebruik dat in de raad geagendeerde stukken die voortijdig in de openbaarheid komen in toekomstige gevallen kunnen worden aangehouden". Het aanwijsbesluit voor de kerncentrales lijkt daar nu het eerste voorbeeld van te worden.
Het provinciebestuur laat in een verklaring weten niet inhoudelijk te willen reageren op een besluit dat nog niet genomen is door de ministerraad. Gedeputeerde Staten zegt wel al langer open te staan voor de komst van een of meerdere nieuwe kerncentrales.

2035 open

De twee nieuwe kerncentrales die bij Borssele gebouwd moeten gaan worden, moeten in 2035 af zijn. De huidige kerncentrale mag in principe tot 2033 openblijven, maar de provincie had al aangegeven de centrale langer open te willen houden om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Wel zegt het provinciebestuur dat er bij het bouwen van de kerncentrales rekening gehouden moet worden met de zorgen die bij omwonenden, bedrijven en andere belanghebbenden leven.
De verwachting is dat het besluit over de locatie van de nieuwe kerncentrales nu tijdens de ministerraad van 9 december wordt genomen.